Gå til indhold
Du er her: Forside Blogs Ulrik Kjølsen Olsen Ti spørgsmål til innovationsattaché Ulrik Kjølsen Olsen

Ti spørgsmål til innovationsattaché Ulrik Kjølsen Olsen

Læs mere om Ulrik Kjølsen Olsen, som pr. 1. februar 2018 er innovationsattaché i München, Tyskland.

Fortæl lidt om dig selv

Mit navn er Ulrik Kjølsen Olsen, og jeg tiltrådte som innovationsattaché 1. februar 2018. Jeg har de seneste 9 år beskæftiget mig med national og international forsknings- og innovationspolitik. I 6 år arbejdede jeg i Uddannelses- og Forskningsministeriet med rådgivning og policyudvikling omkring EU’s rammeprogrammer for forskning og innovation, FP7 og Horizon 2020. Siden har jeg arbejdet med forskningsområdet i Miljø- og Fødevareministeriets departement. 

Hvad motiverede dig til at søge stillingen som innovationsattaché i München?

Jeg har en stærk interesse i at skabe nye samarbejder på forsknings-, innovations-, og uddannelsesområdet. Desuden har jeg længe haft lyst til at arbejde i udlandet. Som innovationsattaché får jeg mulighed for begge dele.  Tyskland investerer over 85 mia. euro i forskning og innovation årligt og særligt i Sydtyskland går udviklingen stærkt.  München er hjemsted for nogle af de stærkeste miljøer på området. Dels finder man her nogle af verdens bedste universiteter, såsom Technische Universität München og Ludwig Maximilian University, men også en lang række andre førende forskningsinstitutioner som bl.a. Max Planck- og Fraunhofer-institutterne. Store virksomheder som bl.a. BMW investerer store summer i forskning og innovation, og en række store private fonde som fx Volkswagen Stiftung finansierer videregående uddannelse og forskning. Desuden er der en spirende start-up scene, og videnoverførsel fra uddannelsesinstitutioner til virksomheder er i højsædet.

Da ICDK München er det innovationscenter, der er centralt placeret i Europa, er det oplagt at en af mine opgaver bliver at hjælpe danske aktører med at finde vej til attraktive samarbejdspartnere i kommende EU-projekter.

Hvad tror du kommer til at være den største forandring for dig i dit nye job - arbejdsmæssigt og privat?

Den største udfordring – men samtidig også sjoveste – vil være at komme til et sted, hvor jeg skal opbygge et nyt netværk på den tyske side. Rent arbejdsmæssigt er jeg spændt på mødet med det tyske hierarki.   München er en meget international og dynamisk by, hvor der sker en masse på bl.a. forsknings- og innovationsområdet, og det glæder jeg mig til at følge på tætteste hold.   Privat glæder jeg mig til at lære en ny kultur at kende og komme tæt på alperne og den skønne natur, der omgiver München. På mange måder München Europas smørhul med kort afstand til en tur på ski eller andre dagsudflugter.

Hvad tror du, du kommer til at savne i Danmark - arbejdsmæssigt og privat?

Som innovationsattaché kommer jeg til selv at sætte skub i tingene og være drivende på en række projekter. På nogle områder vil jeg således være alene i marken, men heldigvis har jeg et godt netværk i ministeriet, som kan hjælpe mig med at have en finger på pulsen omkring den hjemlige dagsorden. Privat regner jeg ikke med at lide det store afsavn. München er ikke så langt væk, og jeg vil komme en del til Danmark undervejs, så jeg regner ikke med at det bliver et problem at holde kontakten til venner og familie.

Hvad glæder du dig mest til i dit nye arbejde?

Først og fremmest glæder jeg mig til at arbejde med internationalisering og hjælpe danske aktører på vej. Jeg glæder mig også til at se, hvordan det samarbejde, der allerede eksisterer, kan styrkes. Og så glæder jeg mig til at blive en del af innovationscentret og få en hverdag i München, som jeg tror, bliver spændende og meget afvekslende.

Det bliver også mit job at formidle relevant viden hjem til ministeriet og øvrige interessenter om den forsknings- og uddannelsespolitiske udvikling og nye tiltag i Tyskland og DACH-regionen (inkl. Østrig og Schweiz). Eksempelvis vil jeg følge udmøntningen af næste runde af det tyske Excellence-initiativ (tysk satsning på eliteforskning og international synlighed) i 2018 tæt.

Hvad er det første, du skal arbejde med?

Heldigvis har den nuværende attaché, Emilie Normann, igangsat nogle aktiviteter, som jeg skal arbejde videre med. Max Planck-institutterne ønsker at arrangere et besøg i København og Sydsverige, hvilket jeg kommer til at hjælpe med. Desuden regner jeg med, at Industri 4.0 og digital omstilling bliver gennemgående tema for mange af de aktiviteter, jeg kommer til at arbejde med, da München har meget at byde på her, eksempelvis inden for internet of things og blockchain-teknologi.

Hvad mener du, de danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner kan få ud af at samarbejde med videnmiljøer i München?

Mange danske institutioner har allerede et godt samarbejde med miljøer i München. Et eksempel er DTU’s samarbejde med Technische Universität München i regi af EuroTech. Jeg tænker dog, at der er basis for nye samarbejder med tanker på den udvikling, der sker i München og omegn, med stor satsning på forskning og innovation.  Det kunne også være interessant at hjælpe nogle af de danske institutioner, som ikke hidtil har etableret samarbejde med aktører i München, til at få banket døren ind. Og så er der efter Brexit måske skabt et øget behov for at samarbejde strategisk med det store land syd for grænsen, såvel politisk som i projektsammenhæng.

Hvad vil du gerne have opnået om tre år?

Der vil jeg gerne have skabt nye, længerevarende netværk mellem danske og sydtyske institutioner inden for forskning, innovation og videregående uddannelser. EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, kan være en god løftestang til dette, da der aktuelt er en række opslag i arbejdsprogrammerne for 2018-20 med muligheder for dansk-tysk samarbejde.   Tyskland er en af Danmarks foretrukne samarbejdspartnere i H2020-projekter, og der er over 950 projekter med deltagelse af både danske og tyske institutioner. Med den aktuelle udvikling i München, særligt på den digitale front, tænker jeg dog at der er potentiale for at øge samarbejdet og dermed bidrage til et øget dansk hjemtag.

Jeg vil desuden forsøge at udnytte mit kendskab til nogle af de centrale aktører i de danske forskningsmiljøer og kolleger i ministeriet til at formidle relevant viden hjem om, hvordan man arbejder med tingene i Tyskland, samt være med til at formidle nogle gode eksempler fra Danmark den anden vej.  

Evt. anden information, som du synes er relevant at dele?

Jeg vil opfordre til, at danske aktører inden for uddannelses- og forskningsområdet kontakter mig eller kollegerne på innovationscenteret i München, hvor vi er klar til at rådgive om mulighederne for at få et samarbejde op at stå. Det kan være om stort og småt; vi kan hjælpe med at identificere samarbejdspartnere, bidrage til at arrangere studieture, identificere fundingmuligheder mv. Og så har jeg en formidlingsforpligtelse og modtager gerne forslag til temaer til fx kommende blogindlæg, som er særligt relevante for danske interessenter.

Senest opdateret 29. oktober 2020