Gå til indhold

Storbritanniens deltagelse i Horizon Europe

Storbritannien og Europa-Kommissionen er nået til enighed om Storbritanniens associering til EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, og rumprogrammet Copernicus

Der har længe været arbejdet på at færdiggøre den aftale, der giver Storbritannien status som associeret til Horizon Europe. Storbritannien og Europa-Kommissionen er nu nået til enighed om en associeringsaftale der er gældende fra starten af 2024. Associeringen betyder, at forskere og virksomheder fra Storbritannien som udgangspunkt vil kunne ansøge og deltage på lige fod med partnere fra andre associerede lande og EU-medlemslande.

Når aftalen forventeligt træder i kraft fra og med 2024, vil det blive enklere for ansøgere fra Danmark, de andre EU-medlemslande og associerede lande at indgå i internationale samarbejder med forskere og virksomheder fra Storbritannien.

I den resterende periode af 2023, og indtil aftalen formelt er godkendt i Rådet vil Storbritannien fortsat være underlagt den nuværende overgangsaftale. Det betyder, at den britiske regerings garantifond (UKRI) fortsat vil stå for finansiering af de britiske partnere, der indgår i succesfulde Horizon Europe projekter frem til årsskiftet.

Fra 2024 og frem til slutning af det nuværende rammeprogram i 2027 vil ansøgere fra Storbritannien som udgangspunkt kunne ansøge og deltage på lige fod med partnere fra andre associerede lande og EU-medlemslande. De vil således kunne modtage EU-tilskud og vil kunne lede konsortier under Horizon Europe.

FAQ 

Europa-Kommissionen har udarbejdet svarene på en række typiske spørgsmål, som den nye aftale giver anledning til. Se spørgsmål og svar her:

Vejledning

Hvis du har spørgsmål vedr. Horizon og Storbritannien, kan du kontakte EuroCenter i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via e-mail: eurocenter@ufm.dk

Læs mere

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 21. september 2023