Gå til indhold

Morten Gersborg-Hansen

Ph.D. studerende, cand.scient. i fysik fra Københavns Universitet

Morten Gersborg-Hansen

Nanostrukturerede plasticlasere til lab-on-a-chip teknologi

     

Fagområde

Fysik, Optik, Nanoteknologi.

Videnskabsministeriets EliteForsk-rejsestipendiater

"Optofluidik” er betegnelsen for et nyt, lovende forskningsfelt, der kombinerer mikrofluid og optisk funktionalitet på en chip. Speciel fokus er der på optofluide lyskilder, der kan integreres med andre komponenter med sigt på nye typer optiske sensorer kompatibel med lab-on-a-chip teknologi. Ideen med lab-on-a-chip teknologi er at skrumpe alle funktioner i et laboratorium til en mikrochip, således at man hurtigt, billigt og pålideligt kan udføre et stort antal målinger. Lab-on-a-chip teknologi forventes at finde mange anvendelser indenfor sundheds- og miljøsektoren som et uovertruffent diagnosticerings- og analyseværktøj.

I mit Ph.D.-projekt forsker jeg i optofluide polymerbaserede, optisk pumpede farvestoflasere. Det aktive medium i laserne opløses i et opløsningsmiddel, som skylles gennem laser ræsonatoren, der er udgøres af mikro- og nanostrukturer lavet af polymer (plastic). Forskningsgruppen på MIC – Institut for Mikro- og Na-noteknologi, Danmarks Tekniske Universitet var først til at realisere en sådan lyskilde i 2003, og indenfor det sidste år har jeg udviklet en mere effektiv komponent, der integrerer en nanostruktureret laser ræsonator med en mikrofluid kanal. Gennem optofluid funktionalitet kan laserbølgelængden (farven af lyset) ændres ved at ændre væsken, der flyder gennem ræsonatoren. Det er håbet, at man om få år – blot med en billig, ekstern lampe som energikilde – kan frembringe laserlys med en variabel bølgelængde til brug på chippen.

Hvad er de forskningsmæssige perspektiver i dit område?

Perspektiverne i min forskning er at kunne realisere fleksible optofluide komponenter, optofluid integration af komponenter og forbedret optisk detektion i lab-on-a-chip systemer med potentielle gennembrud indenfor bioteknologi, miljø- og medicinalindustri.

Hvad skal dit rejsestipendium bruges til?

Rejsestipendiet skal bruges til at finansiere løn, rejse, ophold og laboratorieudgifter til et halvt års forskningsophold hos Professor Demetri Psaltis ved École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Lausanne, Schweiz.

Hvorfor har du valgt at rejse til netop det forskningsmiljø?

Professor Demetri Psaltis er leder af en af de forskningsgrupper, der arbejder med optofluidik og repræsenterer den højeste ekspertise indenfor feltet. Prof. Psaltis har netop skrevet en oversigtsartikel om feltet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature, og er 1. januar 2007 flyttet fra California Institute of Technolo-gy (CalTech), California, USA til École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Lausanne, Schweiz. Planen med mit udlandsophold er at arbejde hos ham i Lausanne, Schweiz.

Hvor længe skal du være væk?

Et halvt år.

Hvad forventer du at få ud af opholdet?

Jeg forventer at opholdet vil give mig utrolig meget erfaring med optofluidik fra en ny vinkel. Professor Psaltis er en de bedste forskere i verden indenfor feltet, og jeg regner med at lære utrolig meget nyt af ham, som jeg kan tage med hjem til Danmark. Samtidig tjener rejsen også som inspirationskilde til min videre forskning.

Hvordan opstod din interesse for netop dette forskningsfelt?

Gennem mit kandidatstudie fik jeg kendskab og erfaring med mikrofluide systemer. Da jeg samtidig synes, at optik og lys er utroligt spændende, passede det hele rigtig godt sammen da jeg – i samarbejde med min vejleder – besluttede at lave et Ph.D.-projekt indenfor optofluidik. Optofluidik er et nyt forskningsfelt i rivende udvikling, hvor der hele tiden sker nye landvindinger – det er meget spændende at være en del af.

Ph.d.-projektets titel

Polymerbaseret nanooptik for lab-on-a-chip mikrosystemer

Kontaktoplysninger

Telefon, fastnet: 35 10 27 00, mobil: 30 24 03 12, e-mail: mgh@mic.dtu.dk

Forskningsinstitution og adresse

MIC – Institut for Mikro- og Nanoteknologi, Nano•DTU, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Bygning 345øst, Ørsteds Plads, 2800 Kgs. Lyngby

Til hvilken institution/land går rejsen?

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Lausanne, Schweiz

Lidt om mennesket bag forskeren:

Jeg bor sammen med min kæreste og vores kat. Vi regner med at kunne passe udlandsrejsen ind sammen med hendes Ph.D.-projekt, så vi alle tre kan tage til Schweiz sammen. Vi glæder os meget til at komme af sted og leve et stykke tid i udlandet. Det udvider ens horisont – fagligt, men også kulturelt. Man får øjnene op for hvad der er godt og skidt ved lille Danmark.

Af fritidsinteresser kan jeg nævne, at jeg spiller caribisk musik i et steelband. Vi spiller udelukkende på olietønder, percussion og trommer. Det er meget glad, festlig og farverig musik. (Jeg har i litteraturen fundet flere videnskabelige artikler, der beskriver hvordan en olietønde virker – klik ind på www.steelband.dk under science)

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 29. juli 2020