Gå til indhold

Bo Geng

Ph.d.-studerende, Biomedical Engineering, 29 år

Bo Geng

Fagområde

Neurorehabilitation og neuroprosthesis

Forskningsprojekt

Brug af elektrisk stimulation i behandling af fantomsmerter

Populær beskrivelse af ph.d.-projekt

Formålet med mit ph.d.-projekt er at undersøge effekten af elektrisk stimulation til afhjælpning af fantomsmerter. Efter en amputation vil patienterne i mange tilfælde opleve stadig at kunne føle for eksempel den amputerede hånd eller fod. I 50-80% af tilfældene opleves disse følelser som smerte, også kaldet fantomsmerter. Der findes til dato ikke en effektiv behandling. Man er ikke helt klar over, hvorfor fantomsmerterne opstår, men en mulig forklaring er, at de perifere nerver fra stumpen sender ukontrolleret sensorisk information til hjernen. Arbejdet er en del af et EU-projekt, hvor formålet er at udvikle en alternativ behandlingsform baseret på direkte stimulation af de perifere nerver via implanterede elektroder. Hypotesen er, at stimulationen kan synkronisere og kontrollere den information, der bliver sendt til hjernen, og dermed muligvis bidrage til at fjerne fantomsmerterne. Mine primære opgaver i projektet er at 1) teste effekten af elektriske stimulations parametre til at generere synkroniserede/kontrollerede, sensoriske feedback signaler, og 2) udvikle humane testprotokoller og teste systemet med ikke-implanterbare elektoder hos raske personer og hos patienter med amputationer.

Hvilke perspektiver ser du for dit forskningsfelt?

Det mest oplagte perspektiv er muligheden for at finde ud af en effektiv behandlingsform til fantomsmerter. Dette arbejde skal også bidrage til at afsløre mekanismerne i udviklingen af fantomsmerter. På længere sigt vil det bane vejen for at yde en personlig behandling af fantomsmerter og lindre og forbedre livskvaliteten for patienter med amputationer.

Hvad skal dit rejsestipendium bruges til?

Rejsestipendiet skal primært anvendes til at dække omkostningerne ved ophold i Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) i USA, og Università Campus Biomedica (UCBM) i Italien. Det skal også anvendes til deltagelse i relevante konferencer og seminarer.

Hvorfor har du valgt at rejse til netop det forskningsmiljø?

Mit ph.d.-projekt co-vejledes af Dr. Ken Yoshida ved IUPUI, hvorfor en del af mit ph.d.-projekt skal gennemføres der. Hertil kommer, at ph.d.-projektet er en del af et EU-projekt, der omfatter partnere fra flere lande. Det er vigtigt at besøge de andre partnere for at gøre kommunikationen mere effektiv.

Hvor længe skal du være væk?

Seks måneder i første omgang på IUPUI og en kort periode på UCBM.

Hvad forventer du at få ud af opholdet?

Jeg forventer, at arbejdet med nogle af de førende forskningsinstitutioner og forskere på mit område fører til vigtige videnskabelige resultater og bliver en stor kilde til inspiration. Og erfaringen vil uden tvivl hjælpe min fremtidige, akademiske karriere.

Hvordan opstod din interesse for netop dette forskningsfelt?

Den forskning, der har potentiale til at løse medicinske problemer, er altid interessant for mig, især dem med tilknytning til nervesystemets sygdomme. Det menneskelige nervesystem kontrollerer og koordinerer kroppen og sindet på en utrolig måde. Men mekanismerne og behandlingen af mange neurologiske sygdomme er stadig mystisk. Fantomsmerter er en af de vanskeligste. Det er spændende for mig at bruge eksperimentelle forskningsmetoder til at undersøge mulige behandlinger for fantomsmerter. Jeg er heldig at kunne yde mit bidrag til dette forskningsområde.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg har i fire år været gift med Ming, der forsker i trådløse kredsløb og systemer, også på Aalborg Universitet. Det er ikke muligt for ham at slutte sig til mig på hele rejsen, men han vil besøge mig under mit ophold. Det vil være spændende for os begge at se verden og opleve kulturen i forskellige lande.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Hunyuan, Kina, student fra Hunyuan 1. gymnasium og bopæl i Aalborg Kommune.

Ph.d.-projektets titel

Brug af elektrisk stimulation til modulering af smerter og ikke-smertefulde følelser hos amputerede.

Kontaktoplysninger

Bo Geng: Telefon: 9940 8798 (arbejde), 4258 1688 (mobil), e-mail: bogeng@hst.aau.dk

Forskningsinstitution

Aalborg Universitet, Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. februar 2015