Gå til indhold

Casper Bindzus Foldager

Ph.d.-studerende, 25 år

Casper Bindzus Foldager

Fagområde

Lægevidenskab, ortopædkirurgi, idrætstraumatologi og tissue engineering

Forskningsprojekt

Genskabelse af ledbrusk ved bruskcelletransplantation og funktionaliserede kunstige nedbrydelige implantater efter bruskskader.

Populær beskrivelse af ph.d.-projekt

Intakt ledbrusk er afgørende for, at man kan bevæge et led uden smerte. Traumatiske bruskskader forekommer ofte i forbindelse med idrætsskader. Det medfører smerte, og hvis det ikke behandles, kan det føre til, at man udvikler slidgigt i en ung alder. Der findes forskellige muligheder for behandling, men ingen har formået at finde en metode, der kan gendanne perfekt ledbrusk efter en skade. Dette projekt omhandler udvikling og afprøvning af en ny type implantat. I behandlingen udtages celler fra mindre belastede steder i patientens raske brusk. Disse cellers antal formeres i laboratoriet og sættes på implantatet, som efterfølgende syes på plads i patientens bruskdefekt. Efterhånden som der dannes nyt væv, vil implantatet nedbryde sig selv. Behandlingen undersøges i laboratoriet for at udvikle både implantattyper samt optimere celledyrkningen. Dette testes siden i forsøgsdyr. Når den optimale metode er udviklet, vil behandlingen blive testet i patienter, der lider af bruskskader.

Hvilke perspektiver ser du for dit forskningsfelt?

Som det ser ud i dag, har man meget sparsomme muligheder for at gendanne skadet brusk. Det betyder, at mennesker, der typisk er meget aktive, udvikler tidlig slidgigt på grund af den fejlslagne behandling. De fratages muligheden for at dyrke sport og idræt, hvilket er ekstremt invaliderende for disse mennesker. Samtidig er den type behandling, man kan tilbyde patienterne i dag, meget omstændelig, og derfor er der også betydelig rum til forbedring. Det ultimative mål for vores forskning er ikke kun at kunne behandle traumatiske skader, men at kunne gendanne brusken i patienter med slidgigt, så de undgår smerte og at skulle have indsat kunstige led.

Hvad skal dit rejsestipendium bruges til?

Et ophold på Tissue Engineering Labs på Harvard University, der kombineres med forelæsninger i tissue engineering og biomaterialer på MIT. Under opholdet skal vi forsøge at udvikle bionedbrydelige micropartikler, der kan gendanne brusk efter injektion i en bruskdefekt.

Hvorfor har du valgt at rejse til netop det forskningsmiljø?

Harvard-MIT er verdens førende inden for forskning i biomaterialer og højteknologisk tissue engineering. Samtidig har forskningsinstitutionen et meget tæt samarbejde med VA Brigham and Women’s Hospital, der er Harvards universitetshospital, hvor mange af verdens dygtigste læger er samlet. Derudover kan jeg godt lide landet og den måde, de gør mange ting på.

Hvor længe skal du være væk?

Et år.

Hvad forventer du at få ud af opholdet?

Opholdet er en kæmpe chance for at skabe et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Harvard University med henblik på fremtidige forskningsprojekter, og jeg håber meget at skabe nogle kontakter, jeg kan bruge efterfølgende. Desuden er det en meget stor karrieremæssig chance for at lære af verdens absolut førende forskere. Personligt glæder jeg mig til at prøve at bo i USA med alt, hvad det indebærer.

Hvordan opstod din interesse for netop dette forskningsfelt?

Jeg har altid været nysgerrig efter at vide, hvordan kroppen fungerer og begyndte i midten af medicinstudiet at tænke på baggrunden, for det vi sad og læste. Jeg arbejdede dengang som operationsassistent på rygkirurgisk afdeling, og ved en operation kom jeg til at tale med professor Cody Bünger om muligheden for at begynde at forske. Han fik mig i gang, og at det netop blev inden for dette speciale var nok lidt af et tilfælde. Jeg har dog altid syntes, kirurgi var spændende. Da jeg skulle påbegynde min ph.d., var der imidlertid lidt mindre tilfældighed indblandet, da jeg selv opsøgte Martin Lind fra Idrætsklinikken på Århus Sygehus for at høre om, hvilke muligheder der var for at komme til at forske inden for idrætsskader. Idræt og sport har altid interesseret mig meget, da jeg synes, der er mange spændende problemstillinger inden for den patientgruppe. Men når alt kommer til alt, så kunne jeg nok være blevet fanget af de fleste forskningsfelter både inden for sundheds- og naturvidenskab, for forskning er generelt bare fedt.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er en meget aktiv person, der elsker at holde mig i gang. Da jeg var yngre, kørte jeg på juniorlandsholdet i cykling, og jeg elsker at løbe og cykle i fritiden. Derudover spiller jeg softball og lidt fodbold. Det bliver desværre til for lidt, da tiden efterhånden er meget begrænset. Jeg skal have min kone, der er journalist, med til Boston, hvor jeg håber, hun vil falde til. Hun er meget glad for, at vi skal af sted, og selvom jeg selvfølgelig glæder mig til det professionelle udbytte, glæder jeg mig også meget til bare at komme af sted sammen med hende. Det er heldigvis ikke første gang, hun prøver at bo i USA, så jeg håber, at jeg igen kan trække lidt på hende, som jeg gør i så mange andre sammenhænge.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Skanderborg, student fra Viborg Katedralskole og bopæl i Århus Kommune.

Ph.d.-projektets titel

Cartilage Reconstruction with Autologous Chondrocyte Implantation and Functionalized Bio-Enhanced Poly Lactic-co-Glycolic Acid Scaffolds.

Kontaktoplysninger

Casper Bindzus Foldager: 2859 0402 (mobil), 8949 1622 (arbejde), e-mail: foldager@ki.au.dk

Forskningsinstitution

Århus Universitetshospital Århus Sygehus, Ortopædisk Forsknings Laboratorium

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. februar 2015