Gå til indhold

Henning Gram Hansen

Ph.d.-studerende, cand.scient. i biologi - bioteknologi., 28 år

Henning Gram Hansen

Fagområde

Proteinkemi.

Forskningsprojekt

Dannelse af svovlbroer i proteiner i den menneskelige celle - et selvmorderisk eller elegant og reguleret molekylært system?

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Proteiner har i hele min studietid fascineret mig. Proteiner består af en lang kæde af 20 forskellige aminosyrer. De kemiske egenskaber af disse aminosyrer definerer proteinets komplekse struktur og funktion og giver dermed anledning til en ubegribelig stor diversitet. Det simple ”perler på en snor”-koncept kombineret med proteiners kompleksitet er for mig meget fascinerende.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Processen, hvorved proteiner opnår en korrekt tredimensionel struktur, kaldes protein-foldning. Under denne proces dannes i mange proteiner – eksempelvis insulin – bestemte kemiske bindinger kaldet svovlbroer. Enzymet Ero1 danner disse svovlbroer, hvorved også det stærkt oxiderende molekyle brintoverilte dannes. Regulering af Ero1’s aktivitet er derfor essentiel for at undgå oxidativt stress, som er blevet sat i direkte forbindelse med sygdomme som diabetes og Alzheimers. Det overordnede mål for mit projekt er at undersøge hvilke cellulære faktorer, der er involveret i responset på oxidativt stress forårsaget af Ero1. Hermed forventer jeg at opnå en grundlæggende ny og bredere funderet viden, som på sigt vil kunne bidrage til forebyggelse og/eller behandling af metaboliske og neurodegenerative sygdomme. Til at generere oxidativt stress anvender jeg stabile humane cellelinjer, som producerer over-aktive mutanter af Ero1. Min store forskningsmæssige udfordring er at vise eksperimentelt, hvordan cellen reagerer på oxidativt stress forårsaget af Ero1 mutanterne.

Hvortil ønsker du at rejse med midlerne fra stipendiet?

Til professor David Ron ved Institute of Metabolic Science, University of Cambridge, England.

Hvor længe skal du være væk, og hvad forventer du at få ud af opholdet?

Cirka tre måneder. Det afhænger dog af, hvor hurtigt jeg opnår de ønskede resultater. Jeg ser meget frem til mit ophold i Dr. Rons forskningsgruppe. En vigtig del af opholdet er at lære og anvende nogle specifikke teknikker til undersøgelse af relevante cellulære reaktioner, som netop denne gruppe er eksperter i. Dette er en unik mulighed for mig til at undersøge, hvordan cellen reagerer på oxidativt stress forårsaget af Ero1-mutanterne. Derudover vil jeg foretage aktivitetsmålinger af Ero1-mutanterne ved hjælp af et elegant aktivitets-assay for Ero1 etableret i Dr. Rons gruppe.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg sætter stor pris på mit arbejde, men endnu højere pris på min fritid sammen med min kæreste og venner. Jeg bor på Vesterbro sammen med min kæreste. Jeg kan godt lide at rejse, dyrke sport og slappe af foran fjernsynet. Jeg holder også meget af at besøge mine forældre på gården i Sønderjylland og komme væk fra storbyens jag. Jeg kan desuden godt lide at engagere mig i forskellige ting, og derfor har jeg været med til at genoplive vores ph.d.-forening og sidder i bestyrelsen i min andelsboligforening.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Gram, Sønderjylland, student fra Ribe Katedralskole og bopæl i Københavns Kommune.

Ph.d.-projektets titel

Kortlægning af det cellulære respons på oxidativt stress i det endoplasmatiske reticulum.

Kontaktoplysninger

Henning Gram Hansen. Telefon 6170 1454; e-mail: hghansen@bio.ku.dk

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, Biologisk Institut.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. februar 2015