Gå til indhold

Morten Bormann Nielsen

Ph.d.-studerende

Morten Bormann Nielsen

Alder

1988

Fødested, gymnasium og nuværende bopælskommune

Fredericia, HTX Christiansbjerg, Aarhus. 

Fagområde

Nanoscience og uorganisk kemi. 

Institution

Aarhus Universitet, Science and Technology, Institut for Kemi og iNANO, Langelandsgade 140, 8000 Aarhus C. 

Kontaktoplysninger

Telefon: 6013 3103, e-mail: mbnielsen@chem.au.dk

Kort beskrivelse af dit forskningsområde

I den forskning jeg bedriver sammen med adjunkt Martin Bremholm og professor Bo B. Iversen, udvikler vi nye materialer ved brug af meget høje tryk. Dette skal forstås meget bogstaveligt, da vi ofte benytter op til flere hundrede tusinde atmosfærers tryk til at få kemiske reaktioner til at forløbe mellem grundstoffer, som normalt ellers ikke ville reagere med hinanden. Vi benytter også højtryk til at ændre den atomare ordning af faste stoffer på samme måde som naturen omdanner grafit til diamant. Man kan således opnå helt nye og brugbare egenskaber end dem, som fulgte med den oprindelige struktur af materialet.

De forskningsmæssige udfordringer og perspektiver

Den uorganiske materialekemi er på verdensplan et meget stort felt, der har givet ophav til utallige teknologisk anvendelige materialer. Den omfatter således bl.a. magneter, batteri-materialer, katalysatorer og transistorer i moderne computerchips. Forbedring af ydeevnen af disse materialer kræver både indsigt i den atomare struktur, og dennes relation til de brugbare egenskaber, samt stor teknisk viden inden for fremstillingen af materialerne. Min forskning omfatter studier af, hvordan højtryk (der stadig ikke er udbredt som synteseværktøj) påvirker strukturen af materialer, der bl.a. bruges i avanceret elektronik, samt hvordan man bedst udfører de meget teknisk udfordrende forsøg, der udsætter stofferne for de høje tryk.

Hvordan opstod interessen for netop dette forskningsfelt? 

Jeg har siden jeg var meget ung altid været bredt interesseret i naturvidenskab, mens min særlige interesse for uorganisk kemi opstod i løbet af min bacheloruddannelse i nanoscience. Jeg er specielt fascineret af brugen af kilometer-lange internationale forskningsfaciliteter rundt omkring i verden, og da min vejleder, professor Bo Brummerstedt Iversen, tilbød mig et projekt, der indebar mange eksperimenter ved netop denne type faciliteter, var jeg ikke i tvivl om, at det var et rigtigt valg for mig. Siden da er det blevet til mere end 100 dage i Grenoble og Chicago, hvor denne type faciliteter findes.

Hvordan vil du anvende EliteForsk-rejsestipendiet? 

Stipendiet vil gå til et 5 måneders ophold ved Princeton University hos professor Robert J. Cava. Denne gruppe er en af de førende grupper i verden indenfor den uorganiske materialekemi, og jeg vil der tilegne mig erfaring inden for faststofsyntese og materialekarakterisering, som jeg ikke ellers ville kunne tilegne mig herhjemme. Ydermere kommer stipendiet til at dække udgifter til flere måletider ved store eksperimentelle faciliteter samt et par konferencer.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er 26 år og bor sammen med min hustru, Rikke, i det nordlige Aarhus. Jeg kan godt lide at læse om teknologi- og videnskabsnyheder, mens den skønlitterære side er fyldt ud med science fiction. Derudover kan jeg godt lide at slappe af med computerspil, møbelsnedkeri og ikke-røget whisky. Med den mængde timer jeg lægger på universitetet, må mit arbejde nok også tælles som en sidste hobby, hvor jeg også er meget engageret i min rolle som underviser, egen undervisning og udvikling af kurser. Jeg er også involveret i studenterforeningen Nanorama på Nanoscience i Aarhus hvor jeg sidder som kasserer og bestyrer af vores alkoholbevilling. 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. februar 2015