Gå til indhold

Rasmus Sinding Søndergaard

Ph.d.-studerende

Rasmus Sinding Søndergaard

Alder 

1984

Fødested, gymnasium og nuværende bopælskommune

Thisted Sygehus, Morsø Gymnasium, København. 

Fagområde

Historie (amerikansk politik)

Institution

Syddansk Universitet, Institut for Historie & Center for Amerikanske Studier, Campusvej 55, 5230 Odense. 

Kontaktoplysninger

Telefon: US: +1 (510)365 9276, DK: 6178 1119, e-mail: rsoe@sdu.dk

Kort beskrivelse af dit forskningsområde

I mit forskningsprojekt undersøger jeg menneskerettighedernes rolle i amerikansk politik i perioden 1981-2000 med et særligt fokus på kongressen. Gennem en række case studies analyserer jeg, hvorledes fremtrædende medlemmer af kongressen forsøgte at fremme menneskerettigheder i amerikansk udenrigspolitik i tæt samarbejde med interesseorganisationer som Amnesty International. Forskningsprojektet sigter på at bidrage med ny viden indenfor tre felter: 1) Menneskerettigheder i amerikansk udenrigspolitik. 2) Kongressens rolle i amerikansk udenrigspolitik. 3) Samspillet mellem og politikere og interesseorganisationer. Overordnet kan man sige, at mit fokus er på de indenrigspolitiske aspekter af amerikansk menneskerettighedspolitik.

De forskningsmæssige udfordringer og perspektiver

Historikere er først for nyligt begyndt at interessere sig for menneskerettigheder, men feltet er i dag i en rivende udvikling med en bred vifte af empiriske, metodiske og teoretiske tilgange. Samtidigt har kongressens rolle i amerikansk udenrigspolitik historisk set været underbelyst, men også det er ved at ændre sig. Endelig er politisk historie i stigende grad begyndt at interessere sig for ’mindre aktører’, som fx interesseorganisationer. En central udfordring for mit projekt er, at feltet er relativt uopdyrket land, og samtidigt stiller de mange aktører store krav til projektets struktur. Udover de forskningsmæssige perspektiver ved at bidrage til de nye tendenser og forene de tre felter beskrevet ovenfor, har projektet også bredere samfundsmæssige perspektiver. Menneskerettigheder er i dag en etableret diskurs i internationale relationer, og i amerikansk politik er kampen mellem præsidenten og kongressens så intens som nogensinde før. Mit projekt kan bidrage til en bedre forståelse af den historiske udvikling bag disse højaktuelle emner.

Hvordan opstod interessen for netop dette forskningsfelt? 

I 2012 var jeg så heldig at få mulighed for at arbejde fem måneder i den amerikanske kongres’ House Foreign Affairs Committee, hvor jeg bl.a. beskæftigede mig med menneskerettigheder. Her blev jeg interesseret i kongressens stærkt underbelyste, men utroligt vigtige, rolle i amerikansk udenrigspolitik. Året forinden havde jeg deltaget i organisationen Humanity in Actions sommerakademi om menneskerettigheder med en række amerikanske studerende. Jeg var allerede inden da dybt optaget af amerikansk udenrigspolitik, men kombinationen af de to oplevelser var afgørende for, at jeg valgte at kaste mig over netop dette forskningsprojekt. 

Hvordan vil du anvende EliteForsk-rejsestipendiet? 

Jeg er frem til sommeren 2015 på et 1-årigt forskningsophold ved University of California, Berkeley, der også omfatter en lang række arkivbesøg spredt ud over USA. Så en stor del af stipendiet vil blive brugt til dette ophold. Derudover skal pengene dække udgifter forbundet med deltagelse i konferencer og gerne endnu et kortere ophold i USA nærmere mod slutningen af mit projekt.

Kan du fortælle lidt om mennesket bag forskeren? 

Jeg er oprindeligt fra Mors, men bor nu på Nørrebro i København. En del af min fritid bliver brugt på diverse bogprojekter og andre formidlingsaktiviteter relateret til min forskning, bl.a. for nyhedssitet Kongressen. Desuden dyrker jeg en del sport med fodbold som den klare favoritdisciplin. Endelig rejser jeg så meget som muligt – og selvfølgelig ofte til USA.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. februar 2015