Gå til indhold

Johannes Christensen

Ph.d.-studerende, cand.scient. i matematik, født 1990

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Matematisk modellering af ligevægtstilstande i kvantestatistisk mekanik.

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?

I 1930’erne blev en matematisk teori udviklet, som kan beskrive kvantemekaniske systemer. Denne teori har skabt et frugtbart samspil mellem Johannes Christensen.jpgmatematik og fysik, ikke mindst i forbindelse med kvantestatistisk mekanik. Indenfor kvantestatistisk mekanik er man interesseret i at beskrive såkaldte ligevægtstilstande, og formålet med mit ph.d.-projekt er at give matematiske beskrivelser af disse tilstande, samt at give os en bedre forståelse for den matematiske teori, vi bruger til at beskrive dem med.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? 

Min interesse for kvantestatistiske ligevægtstilstande startede oprindelig med en fascination af de matematiske metoder, der bruges i arbejdet med dem. Dette fik mig til at vælge emnet som fokus i mit ph.d.-projekt. Jo mere jeg er blevet eksponeret for teorien, desto mere er jeg også blevet fascineret af de dybe sammenhænge, den hører til andre grene af matematikken, og af de smukke ideer, som den indeholder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Udfordringen består i, at det kun er en forholdsvis lille gruppe af systemer, hvor vi er i stand til at give en god og konkret matematisk beskrivelse af ligevægtstilstandene. For netop at få kendskab til ligevægtstilstandene for en større gruppe af systemer er det derfor vigtigt for os at finde nye metoder, teknikker og ideer. I forsøget på dette håber vi også at opnå en bedre forståelse for de matematiske sammenhænge i systemerne.

Beskrivelsen af ligevægtstilstandene for flere systemer vil kunne give fysikere et større katalog af modeller at arbejde med. Samtidig vil en bedre matematisk forståelse af de dybere sammenhænge mellem ligevægtstilstandene og de systemer, de beskriver, måske åbne op for en bedre matematisk forståelse af kvantemekaniske systemer.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder? 

EliteForsk-rejsestipendiet betyder helt konkret for mig, at jeg kan rejse til New Zealand i et halvt år og besøge en gruppe af verdens fremmeste forskere indenfor den matematiske modellering af ligevægtstilstande. I New Zealand håber jeg at lære nogle nye teknikker til at beskrive ligevægtstilstande med, hvilket vil have stor betydning for min fremtidige forskning. Gennem dette ophold håber jeg også på at styrke mit faglige netværk. Med hjælp fra rejsestipendiet ønsker jeg derudover også at foretage nogle kortere besøg til andre forskningsgrupper rundt omkring i verden.

Lidt om mennesket bag forskeren 

Jeg er opvokset midt i Rold Skov i Nordjylland, men de sidste mange år har jeg boet og studeret i Aarhus. Når jeg ikke er dybt begravet i det matematiske univers, bliver tiden primært brugt sammen med min kæreste og mine venner. Jeg elsker at mødes med mine venner, gerne over en kold øl, og have lange diskussioner om matematik, eller andet, der bevæger sig. Derudover er jeg vild med at læse klassisk litteratur og gå i biografen, når tiden tillader det. Sidst, men ikke mindst, elsker jeg at løbe lange ture, helst i så øde skove som muligt.

Fagområde

Matematik

Forskningsinstitution 

Aarhus Universitet, Institut for Matematik

Bopælskommune 

Aarhus

Kontaktoplysninger 

Telefon: 87155723, e-mail: johannes@math.au.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. januar 2022