Gå til indhold

Katrine Meldgaard Kjær

Ph.d.-studerende, cand.mag., født 1987

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Fremstillinger af mad i populærkulturelle tekster om fedme

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?

I mit ph.d.-projekt afdækker jeg, hvordan mad og spisning bliver inddraget i moderne tværmedial fedmebekæmpelse, og hvilke konsekvenser det har Kathrine Meldgaard Kjær.JPGfor vores forhold til mad. I projektet undersøger jeg, hvad det betyder, at et almenmenneskeligt behov som at spise, pludselig også bliver tæt forbundet med fedme som sygdom, når mad dermed bliver noget, vi skal ”passe på” og kunne kontrollere, og spisning bliver en risikofyldt adfærd. Projektet er i høj grad et opgør med naturvidenskabens monopol på mad- og fedmeforskning, hvor fokus længe har været domineret af de biomedicinske fags bestræbelser på at finde henholdsvis årsag til og kur for fedme. Dermed forsøger jeg med projektet at bidrage med et nyt, specifikt kulturorienteret humanistisk perspektiv på, hvordan vi kan forstå mad, spisning og fedme i dag.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Min interesse for mine forskningsfelter opstod, efter jeg blev introduceret til muligheden for at forholde sig kritisk til normer om kroppen, især i forhold til køn og race, i løbet af min kandidatuddannelse. Der gik det nemlig op for mig, at jeg er vokset op i en tid, hvor det at være på slankekur er fuldstændigt normaliseret. Jeg kender ingen, der ikke har været ’på kur’ på et eller andet tidspunkt i deres liv! Det fik mig til at undre mig over, hvorfor den tykke krop var omgivet af så negativ en diskurs, hvorfor ingen problematiserede den konstante væren ’på kur’, og hvordan denne væren ’på kur’ egentlig påvirker vores opfattelse af mad og spisning.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Da mad- og især fedmeforskning længe har været domineret af naturvidenskaben, er forskningsfelterne omkring kulturelle studier af mad og fedme stadig relativt nye og i udvikling. Det betyder, at der endnu ikke er en teoretisk kanon inden for felterne, og at man derfor selv må sammensætte sit teoretiske apparat, bl.a. ved at låne lidt fra andre traditioner. Det kræver både overblik og kreativitet – og mod til at stå ved sin forskning, når de stærke, etablerede naturvidenskabelige traditioner sætter spørgsmålstegn ved kulturforskning på ’deres’ område. På trods af at det til tider kan være aldeles udfordrende, er det samtidig spændende at være med til at udvikle et nyt felt, der skaber vigtig ny viden omkring stigmatisering af tykke kroppe og vores tids madkultur.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Jeg drømmer om en international forskerkarriere. Derfor er det guld værd at have den økonomiske frihed, som EliteForsk-stipendiet giver, til at kunne udforske nye internationale forskningsmiljøer og vedligeholde kontakter til gamle. Rejsestipendiet giver mig mulighed for et længere ophold på Goldsmiths, som er en del af University of London, i efteråret. Her vil jeg arbejde med den kritiske, humanistiske forskning omkring fedme og kroppen, som er udviklet af højtprofilerede forskere på stedet. Derudover vil jeg bruge rejsestipendiet til at etablere og vedligeholde kontakter inden for mine forskningsfelter gennem en række kortere ophold på Ryerson University, Toronto, og New York University.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor på Vesterbro i København sammen med min kæreste Halfdan. Når jeg ikke sidder med næsen begravet i bøger, sætter jeg pris på at lytte til nørdede podcasts om alt fra politik til lingvistik og at benytte mig af byens mange kulturtilbud. Derudover har jeg en svaghed for kager fra romkugle-familien og går bestemt heller ikke af vejen for en øl på den lokale bodega.

Fagområde

Kulturelle mad- og fedmestudier

Forskningsinstitution

Syddansk Universitet, Institut for Kulturvidenskaber

Bopælskommune

Københavns Kommune

Kontaktoplysninger

Telefon: 6550 7130, e-mail: katrinemk@sdu.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. januar 2022