Gå til indhold

Emil Hilton Saggau

Ph.d.-studerende, cand.theol.

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Moderne ortodoks historieskrivning i Sydøsteuropa

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Emil Bjørn Hilton Saggau

Mit projekt handler om, hvordan den serbiske og montenegrinske ortodokse kirke er ved at genskrive deres historie efter kommunismens fald. I projektet undersøger jeg, hvad der er i fokus, og hvilke tanker der ligger bag disse historieskrivninger. Formuleringen af historien på ny er tæt forbundet med genoplivelsen af nationale bevægelser i Sydøsteuropa efter Jugoslaviens sammenbrud. Kirkernes historie og selvstændighed knyttes således tæt til de nationale historier og kravet om selvstændig national identitet og stat. Derfor er formuleringen af en ny kirkehistorie ikke en stille affære. Det sker eksempelvis gennem alt fra udgivelse af identitetspolitiske kampskrifter, demonstrationer, kirkebesættelser til brugen af kamphelikoptere, når nye kirker skal bygges.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Islamekspert og grundforskningsfondsprofessor Jørgen S. Nielsen og hans gruppe af dygtige forskere omkring Centre for European Islamic Thought (CEIT) tog mig med på deres rejser og konference på Balkan, da jeg arbejdede og læste på centeret. Her fik jeg øjnene op for kirkerne på Balkan, deres historie og deres nuværende udfordringer og stridigheder med hinanden og de regionale stater. Balkans historie og aktuelle udfordringer endte derfor med at blive en stor del af min uddannelse. 

Jeg finder mit forskningsfelt meget interessant, fordi det befinder sig i et spændende krydsfelt mellem religion og politik. Historie er ikke skrevet færdigt, men er noget, der til stadighed er i gang med at formes og forhandles.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Spørgsmålet om religiøs og national identitet på Balkan er et af de mest dominerende politiske spørgsmål i regionen, der danner baggrund for alt fra fredsforhandlingerne om Kosovo til striden om Makedoniens navn, og er derudover en af stopklodserne for regionens integration i EU.

Jeg håber, at mit arbejde kan bidrage til en mere balanceret skildring af områdets historie og forholdet mellem religion, politik og nation. En del af dette arbejde er at formidle, dokumentere, sikre og bevare viden om kirkernes udvikling efter kommunismens fald og historien bag en række centrale kirker og helligdomme. Det er i øvrigt en viden, som er svært tilgængelig. 

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Det betyder helt konkret, at jeg kan komme til University of Cambridge og arbejde på instituttet for ortodokse studier og derudover også få plads til et ophold ved professorstolen for ortodoks kristendom i Erfurt. Det er to af de førende centre på mit område. Midlerne giver mig også mulighed for yderligere nogle studieture til Balkan. Samlet set vil det styrke min afhandling og netværk.

Derudover håber jeg, at stipendiet giver synlighed og øget opmærksomhed til dette særlige fagområde og mine konkrete studier.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Til daglig bor jeg i København NV ved Utterslev Mose med min kone, Louise, og vores to små børn. Jeg er på vej på barsel her til foråret, hvor jeg skal trille rundt med barnevognen omkring mosen – og skrive videre på mit projekt, når den lille sover.
Ud over forskningen har jeg en stor interesse for politik og særligt forskningspolitik – og arbejder i sekretariatet for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd.

Fagområde

Kirkehistorie, Balkanstudier

Forskningsinstitution

Indskrevet som ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, Det Teologiske Fakultet, Afdelingen for Kirkehistorie

Gymnasium/bopælskommune

Helsingør Gymnasium/Københavns kommune

Kontaktoplysninger

ebs@teol.ku.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2020