Gå til indhold

Laura Andreasen

Ph.d.-studerende, MD, cand.med.

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Arvelige forhold hos patienter med hjerterytmeforstyrrelser i hjertets forkamre

Hvad handler dit ph.d.-projekt om? Laura Andreasen

Supraventrikulære takykardier (SVT) er en gruppe af hjerterytmeforstyrrelser, der udgår fra hjertets forkamre. De opdeles i AV-nodal-reentry-takykardi, Wolff-Parkinson-White syndrom, atrieflager, atrieflimmer og nogle enkle sjældnere rytmeforstyrrelser. Man ved meget lidt om, hvorfor nogle mennesker rammes af SVT. Da patienterne ofte er unge og uden anden sygdom, forestiller man sig, at der kan være en genetisk komponent.
I mit ph.d.-projekt er formålet at indsamle DNA fra patienter med SVT fra hele landet samt at foretage genetiske associationsstudier. Med denne metode håber jeg at kunne kortlægge mulige genetiske varianter med betydning for udvikling af SVT. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Jeg har gennem hele mit studium været særligt interesseret i hjertet som organ, da det via forholdsvis simple mekanismer er så essentielt for opretholdelse af liv.

Jeg blev tidligt involveret i genetisk forskning i patienter med hjertesygdom på Laboratoriet for Molekylær Kardiologi ved professor Stig Haunsø og blev fascineret af den udvikling, der sker indenfor det genetiske forskningsfelt for tiden, samt af at forske i sygdomme, hvor den risikofaktor, vi er interesserede i, ikke kan påvirkes – man vil altid bære rundt på det samme DNA.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Der er mange forskningsmæssige udfordringer i genetisk forskning, først og fremmest naturligvis etiske udfordringer, i takt med at vi lærer mere og mere om vores genom. Jeg finder det interessant og udfordrende at skulle forholde mig til den stigende mængde information, vi får ud af en enkelt patients DNA, samt dilemmaet om, hvornår en patient skal informeres om fund, der kan have betydning for fremtiden.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Et EliteForsk-rejsestipendium vil give mig muligheden for at forske ved verdens førende genetiske forskningsinstitution, deCODE, i Reykjavik, Island.

DeCODE har de seneste 20 år bidraget væsentligt til genetisk forskning og har udviklet genetiske forskningsanalyser, der har haft stor betydning for, hvad vi i dag ved om genetik og sygdom. Med hundredvis af publikationer i verdens førende naturvidenskabelige tidsskrifter vil det være en stor erfaring at få lov at lære fra og deltage i forskningen på deCODE.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Lokalmedier vil gerne høre om mennesket bag forskeren. Hvis du har lyst, må du derfor gerne fortælle lidt om f.eks. dine fritidsinteresser, din eventuelle familie og lignende.

Jeg er uddannet læge fra Københavns Universitet og begyndte i 2017 mine ph.d.-studier på Rigshospitalet. Jeg bor i et hus under renovering i Brønshøj med min mand. I min fritid er jeg glad for mange former for udendørs motion, som løb, cykling, ridning, vandreture og kajak.

Fagområde

Genetik hos patienter med hjerterytmeforstyrrelse

Forskningsinstitution

Laboratoriet for Molekylær Kardiologi, Hjertecentret, Rigshospitalet og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet

Gymnasium/bopælskommune

Roskilde Gymnasium/Københavns Kommune

Kontaktoplysninger

Laura.korsholm.andreasen@regionh.dk
 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2020