Du er her: Forside Forskning og innovation Råd, fonde og udvalg Danmarks Frie Forskningsfond Fonden DFF | Samfund og Erhverv Nyt fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv Det Frie Forskningsråd investerer over en halv milliard kroner i 200 nye forskningsidéer

Det Frie Forskningsråd investerer over en halv milliard kroner i 200 nye forskningsidéer

Det Frie Forskningsråd har uddelt 633 millioner kroner til fri forskning. 200 projekter igangsættes i forskningsmiljøer landet over fra i dag. Forskerne får med pengene rum til at forfølge originale idéer fra forskning i unges fremtidsdrømme til 3D teknologi og ny lægemiddelteknologi.
Kontakt
Chefkonsulent
Telefon: +45 72 31 84 28
E-mail: hht@ufm.dk
Pressekonsulent
Telefon: +45 72 31 84 65
E-mail: met@ufm.dk

04. maj 2017

Det Frie Forskningsråd har finansieret 200 nye forskningsprojekter for en samlet sum af 633 millioner kroner. Forskningsprojekterne skal være med til at igangsætte banebrydende forskning over hele landet med betydning for samfund og erhverv. Se listerne over bevillingsmodtagere til Forskningsprojekter 1 og 2.

Blandt de projekter, som har opnået finansiering, er den første omfattende undersøgelse af danske unges oplevelse af overgangen til voksenlivet. Projektet fremhæver, at europæiske unge efter krisen i 2008 har oplevet den højeste ledighedsprocent og det største indkomsttab sammenlignet med andre aldersgrupper. I det lys rejser projektet spørgsmålet om, hvorvidt en hel ungdomsgeneration ikke vil opleve samme velstand som deres forældre. Projektet omfatter 60 unge, som første gang blev interviewet i 2015.

Fra puljen af forskningsprojekter inden for teknologi og produktion har flere afsæt i løfterige idéer inden for 3D print teknologier, fra forbedring af selve teknologien over print af væv til implantater, til 3D teknologier til at opdage kræftceller med.

Flere projekter inden for lægemiddelteknologi beskæftiger sig med ny medicin baseret på ukendte bioaktive stoffer. En gruppe forskere vil eksempelvis undersøge, hvordan keglesneglens gift kan anvendes til lægemidler mod neurologiske sygdomme, mens andre vil forske i, hvordan græskars bioaktive stoffer kan udnyttes.

 Bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen siger:

- Det er kendetegnende for de projekter, vi investerer i, at forskerne har et dybt samfundsansvar og en stor idérigdom. Det gælder udnyttelsen af de teknologiske muligheder, så vi får de absolut nyeste idéer og landvindinger ud at arbejde i forskningsmiljøerne. Og det gælder inden for etik og kultur, hvor forskerne kerer sig om forandringen af vores velfærdssamfund i lyset af blandt andet den teknologiske udvikling og økonomisk ustabilitet.

Mange idéer i spil

Finansieringen af de nye idéer er fordelt på forskere fra universiteter i hele landet. Forskerne har søgt om forskningsmidler for i alt 4,8 milliarder kroner til 1387 forskningsprojekter. Heraf er 200 projekter vurderet til at være af særlig høj international kvalitet med afsæt i en ny og banebrydende idé.

Med en gennemsnitlig bevillingssum på lidt over 3 millioner kroner er Det Frie Forskningsråd med til at kickstarte mange idéer, der behandler samfundsrelevante problemstillinger og bidrager til innovation inden for blandt andet højteknologisk industri og lægemiddelindustri.

Fakta

  • I alt har forskerne søgt om forskningsmidler for ca. 4,8 milliarder kroner til 1387 forskningsprojekter
  • 200 projekter er vurderet til at være af særlig høj international kvalitet med afsæt i en ny og banebrydende idé, kendetegnet ved en klar og afgrænset problemformulering
  • Den gennemsnitlige bevilling er på lidt over 3 millioner kroner
  • Det Frie Forskningsråd giver forskere mulighed for at afprøve en original idé uden faglige eller tematiske begrænsninger, hoveduddelingen falder i april-maj
  • Forskningsmidlerne tildeles en eller flere forskere, der ønsker at undersøge vigtige videnskabelige spørgsmål, der udspringer af forskernes egne idéer

Yderligere oplysninger:

Bestyrelsesformand, professor Peter Munk Christiansen, Det Frie Forskningsråd, tlf. 3011 5340, e-mail: pmc@ps.au.dk
Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk

Senest opdateret 04. maj 2017