Niels Gregersen

Lektor, ph.d., født 1976

Niels Gregersen
Niels Gregersen

Fagområde

Nanofotonik.

Forskningsprojekt

En lyskilde til en kvantecomputer.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg tror, at alle fysikere fascineres af kvantemekanikken og dens særdeles ikke-intuitive beskrivelse af verden på atomart niveau. Den muliggør eksempelvis superposition, hvor en partikel kan befinde sig i to tilstande samtidigt, og sammenfiltring, hvor to partikler i hver deres ende af universet kan mærke hinanden. Jeg vil gerne anvende disse kvantemekaniske effekter til at opbygge nye funktionaliteter. Dette felt kaldes kvanteinformationsteknologi, og her forbinder man altså effekter kendt fra den mikroskopiske atomare verden til anvendelser i den makroskopiske verden, vi mennesker lever i. Jeg finder det utroligt spændende at bidrage til opbygningen af sådanne kvanteteknologier.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Jeg arbejder med opbygningen af kvantecomputeren, der ved udnyttelse af superposition muliggør en ny klasse af paralleliserede beregninger, der ikke kan udføres med computere, vi kender i dag. Selv om vi godt ved, hvad kvantecomputeren en dag vil kunne, udgør konstruktionen en enorm udfordring. Vi ved endnu ikke, hvordan kvantecomputeren bedst kan opbygges. Forskerne arbejder med forskellige fysiske systemer til at konstruere de kvantebits, som kvantecomputeren består af. I dag kan man manipulere en håndfuld kvantebits f.eks. i nedkølede ionfælder, men en rigtig kvantecomputer skal bruge hundrede eller tusind kvantebits, og så mange er svære at holde styr på. Jeg tror på, at kvantebits kodet på lyspartikler udgør en farbar vej, og mit projekt omhandler opbygningen af en lyskilde til en kvantecomputer baseret på lys. Lyspartikler er besværlige at få til at snakke med hinanden, men i øvrigt er de fundamentalt nemmere at styre og lader sig ikke forvirre af uønskede forstyrrelser fra omgivelserne.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Tidligere har jeg lavet det meste selv, men de nye opgaver er langt større, end hvad en enkelt person kan håbe på at udføre. Bevillingen muliggør ansættelse af et projektteam bestående af to ph.d.-studerende og en postdoc, og med dette team er det realistisk, at vi over de næste tre år kan bygge den nye lyskilde. At jeg derudover indgår i Sapere Aude-programmet udgør en stor anerkendelse af mit arbejde. Sådanne anerkendelser forbedrer mulighederne for at forfølge ens ideer gennem fremtidige bevillinger og er derfor meget vigtige i en forskerkarriere.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor på Nørrebro med min kæreste, der er revisor. Jeg er glad for at bo i hovedstaden, hvor jeg nemt har mulighed for at se mine venner og for at gå i byen f.eks. til koncerter i byens alternative natteliv. Jeg holder meget af musik og af en god gyserfilm. Derudover er en tur på motorcyklen en varm solskinsdag og et køligt glas hvidvin på altanen også blandt mine favoritter.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Hørsholm, studentereksamen fra Lycée Français de Moscou og bopæl på Nørrebro i København.

Forskningsprojektets titel

Linear Optics Quantum Information Technology (LOQIT).

Kontaktoplysninger

Niels Gregersen: Telefon: 2679 9210, e-mail: ngre@fotonik.dtu.dk.

Forskningsinstitution

Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik.

Senest opdateret 17. juni 2014