Gå til indhold

STEM aktiviteter for de danske forsøg på Huginn missionen

Naturvidenskabernes Hus og Videnskab.dk har i fællesskab vundet et udbud om at udvikle både undervisnings- og kommunikationsmateriale til fem af de danske forsøg, der er udvalgt til at komme med på Andreas Mogensens Huginn mission i august 2023. Det vil ske i tæt samarbejde de projektansvarlige.



Projektet ”Få rumforskning helt ned på jorden” var indsendt til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen af Naturvidenskabernes Hus og Videnskab.dk og skal gennemføres i et samarbejde med podcastmediet RumSnak og Syddansk Universitet samt projektlederne for de danske forsøg.

”Få rumforskning helt ned på jorden” skal udnytte de danske forsøg til at styrke børn og unges interesse for STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Der er nemlig brug for at styrke børn og unges interesse for STEM i Danmark, så flere kan bidrage med nye løsninger på fremtidens teknologiske udfordringer til gavn for alt fra den grønne omstilling til sundhed og velfærd.

European Space Agency, ESA har planlagt Andreas Mogensens Huginn mission til den internationale rumstation, ISS til at vare 6 måneder med opsendelse i august 2023.

”Få rumforskning helt ned på jorden” skal gøre de danske forsøg realistiske og interessante for lærere og elever i både folkeskolen og gymnasiet. Projektet skal give eleverne et indblik i forsøgene gennem videoer og artikler, der giver baggrundsviden om forsøgene, hvorfor de udføres og hvad de bruges til.

Projektet vil omfatte skoleforløb og besøgsaktiviteter, der giver eleverne mulighed for at arbejde hands-on med elementer fra eksperimenterne og sætte dem ind i en realistisk kontekst. Planen er - hvis det kan lade sig gøre - at invitere skoleklasser og den brede offentlighed til at deltage i et LIVE-arrangement i efteråret 2023, hvor nogle af forskerne bag forsøgene deltager, og hvor Andreas Mogensen deltager i et InFlightCall fra ISS. Aktiviteterne bliver gjort gratis og formidles gennem partnernes hjemmesider og SoMe.

Projektet fokuserer på fem af de udvalgte forsøg, der berører emner, som er nemme at kommunikere for børn: sundhed, kroppen, miljø, it og teknologi. De fem forsøg er valgt for de de er virkelighedsnære for elever og relaterer sig til problematikker her på Jorden og teknologier. Det gælder bl.a. virtual reality og wearables, som unge enten har hands-on erfaring med eller vil få det i fremtiden.

Hvert af de fem undervisningsforløb bliver bygget op, så lærerne kan bruge dem i undervisningsemner i læreplanerne for biologi, geografi og fysik/kemi.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk