Nyheder

Viser 1-30 af 282 resultater
Intelligent tekstil fra Ohmatex A/S er klar til rumstationen
Publiceringsdato 14. november 2019 Bukser til astronauter med et ikke-invasivt muskelovervågningssystem (GAIN: Garments for Advanced INsights) skal snart afprøves på den internationale rumstation. Teknologien i GAIN vil også kunne bruges til at holde øje med, hvordan musklerne i benene opfører hos patienter og sportsudøvere.
Dansk besøg i Europas rumhovedstad Toulouse
Publiceringsdato 14. november 2019 Repræsentanter fra virksomheder, universiteter og nationale myndigheder har netop besøgt Europas ’fly- og rumhovedstad’. Besøget var en opfølgning på aftalen fra præsident Macron’s besøg i Danmark i 2018. I Toulouse er der særligt fokus på jordobservation, den internationale rumstation og Mars.
EU har åbnet for ansøgninger til Horizon2020's rumprogram
Publiceringsdato 14. november 2019 Søg støtte til projekter inden for bl.a. jordobservation, Big Data, kunstig intelligens, Copernicus Evolution, space hubs, rumteknologi, space robotics, satcom teknologier, videnskabelig udnyttelse af data og GNSS anvendelse. Ansøgningsfristen er 5. marts 2020.
Hackede satellitdata blev præmieret
Publiceringsdato 07. november 2019 Tidlig opdagelse af sygdomsudbrud i kornmarker. Optimering af produktion af tang i havbrug. Og hurtig kortlægning af oversvømmelser. Alt sammen ved hjælp af data fra Copernicus satellitterne. Det var de tre projekter, der blev præmieret ved Copernicus Hackathon Denmark 2019.
Skoleprojektet Klimadetektiver går i luften
Publiceringsdato 07. november 2019 ESA inviterer skolelærere - og skoleelever mellem 8 og 15 år - til at deltage i ESA’s skoleprojekt Klimadetektiver, der begynder i 2019 og løber gennem det meste af skoleåret. Lærere og elever kan stadig nå at tilmelde sig! Fristen er forlænget til 14. november 2019
ESA og NASA vil samarbejde om kommunikation og navigation til månen
Publiceringsdato 07. november 2019 Med udsigten til mange månemissioner fra bl.a. NASA i det næste årti har ESA sat sig i spidsen for at udvikle den nødvendige kommunikations- og navigationsinfrastruktur omkring månen. Britiske virksomheder er udvalgt til at udvikle satellitterne. NASA skal bringe dem til månen.
Vil du være med til at udvikle seks nye Copernicus missioner?
Publiceringsdato 07. november 2019 Der er ansøgningsfrist 2. december 2019 for eksperter til Mission Advisory Groups til udvikling af seks ”High Priority Candidate Missions” under Copernicus. Eksperterne skal rådgive ESA om satellitternes videnskabelige formål, instrumentdesign og om, hvordan data fra satellitterne kan udnyttes.
Flere danske rumvirksomheder engagerer sig i børn og unge
Publiceringsdato 18. oktober 2019 ESERO Danmark går foran i ESA’s arbejde for at engagere rumvirksomheder, så skoler får mulighed for blandt andet virksomhedsbesøg, der giver inspiration i STEM undervisningen. ESA opfordrer nu andre lande til at gøre det samme, som supplement til rum-inspirerede lærerkurser og undervisningsmateriale
Tid til et internationalt rum-job?
Publiceringsdato 09. oktober 2019 De næste ti år går 60 % af de ansatte i European Space Agency på pension. Der åbner sig derfor løbende nye muligheder for rumingeniører, astrofysikere, jurister, controllere mv. Der er mangel på danskere i ESA. Har du kvalifikationerne i orden, kan du let komme til at arbejde med ESA's rummissioner
Stillingen som Galileo direktør er ledig
Publiceringsdato 03. oktober 2019 Det er Europa kommissionens agentur for GNSS, med ansvaret for at udnytte de europæiske positionssatellitter, som har en ledig stilling som administrerende direktør. Agenturet har hovedsæde i Prag – samme sted, hvor Tycho Brahe arbejdede den sidste tid af sit liv. Deadline er 4. november.
FORUM og AEOLUS søger eksperter til to nye ESA MAG's
Publiceringsdato 03. oktober 2019 ESA indkalder nu ansøgninger fra eksperter til Mission Advisory Groups for to af ESA’s nye videnskabelige satellitmissioner AEOLUS og FORUM. Eksperterne i Advisory Groups skal rådgive ESA om satellitternes videnskabelige formål, instrumentdesign og om, hvordan data fra satellitterne kan udnyttes.
Ny ESA satellit skal forbedre vores klimamodeller
Publiceringsdato 27. september 2019 ESA’s medlemslande har netop valgt FORUM som den niende Earth Explorer satellit til opsendelse i 2026. Satellitten skal levere vigtige data om strålingsbalancen i den øverste atmosfære og dermed forbedre forskernes klimamodeller og bidrage til bedre forudsigelser af udviklingen af jordens klima.
Bliv Copernicus hacker
Publiceringsdato 26. september 2019 Har du en innovativ idé til anvendelse af satellitdata? Så kom til Copernicus Hackathon Danmark i oktober 2019 og få muligheden for at vinde 30.000 kr. og deltagelse i det ambitiøse accelerationsprogram Copernicus Accelerator. Tilmelding senest 18. oktober. Deltagelse er gratis og åben for alle.
Grøn energi, Videnskabsmøde og andre overraskelser i oktober
Publiceringsdato 25. september 2019 Andreas Mogensen er med til det hele, og det kan du også komme. 2019 er 50-året for månelandingen, og det fejrer Dansk Selskab for Rumfartsforskning i Rundetårn med Space Days. I Aalborg holdes for anden gang videnskabsmøde, der skal vække interessen for STEM-fagene hos børn og unge.
Nyt dansk Copernicus use case-katalog på vej - få jeres anvendelse med
Publiceringsdato 19. september 2019 Der er i dag flere innovative anvendelser af Copernicus-satellitdata. Samtidig er der et uudnyttet potentiale for, at flere offentlige myndigheder og private virksomheder kan udnytte de frie satellitdata til nye kendte og ukendte formål. Bidrag senest 15. november med din case og inspirer andre.
Organiser dit eget Copernicus Hackathon
Publiceringsdato 13. september 2019 Søg EU om 20.000 euro til at organisere et Copernicus Hackathon. Se hvordan på et Webinar den 8. oktober. Deadline for ansøgning er den 15. november 2019. Alle organisationer og private virksomheder, der er registreret i et EU land, kan søge.
Dansk ph.d. studerende modtager ESA's Bæredygtighedspris 2019
Publiceringsdato 13. september 2019 Den 9. september modtog ph.d. studerede Simon Vilms Pedersen fra SDU ESA’s Bæredygtighedspris for sit projekt, der placerer satellitter centralt i bekæmpelsen af udledningen af ammoniak fra landbruget. Satellitdata kan dermed blive helt afgørende for fremtidige klima-beslutninger.
RumSnak – en ny podcast om rumnationen Danmark
Publiceringsdato 03. september 2019 Astrofysiker Tina Ibsen og journalist Anders Høeg Nissen har sat sig for at øge både den generelle viden og den brede interesse for danske rumaktiviteter. Det sker med en ny podcastserie, hvor 1. episode udkommer på mandag den 9. september. Appetitvækkeren episode 0 er allerede udkommet.
Dansk rumerhverv får 23 millioner kroner i støtte
Publiceringsdato 22. august 2019 21 håbefulde ansøgere har i år benyttet muligheden for at søge om støtte til netop deres spændende idéer til teknologiudvikling på rumområdet. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har sammen med Den Europæiske Rumorganisation, ESA, støttet det danske rumerhverv med 23 millioner kr.
Væk interessen for rummet og klimaet
Publiceringsdato 15. august 2019 ESERO Danmark lancerer netop nu gratis kurser og undervisningsmaterialer til lærere, der interesserer sig for naturfag. De kan med fordel trække rummet ind i klasseværelset for at vække elevernes interesse for rummet, klimaet, digitalisering og robotter.
EU udbyder 900 millioner kroner til forsknings- og innovationsprojekter i Horizon 2020’s rumprogram
Publiceringsdato 14. august 2019 EU har netop opdateret det sidste arbejdsprogram for H2020 Space. Du kan ansøge om støtte indenfor 16 emner frem til 5. marts 2020. Emnerne omfatter bl.a. udvikling af rumteknologi, anvendelse af GNSS- og jordobservationsdata, Copernicus evolution, Space Hubs og udnyttelse af videnskabelig data.
Ny OECD rapport: Den globale rumøkonomi i tal
Publiceringsdato 14. august 2019 Der er aldrig før blevet investeret så meget i rummet. De nye tal viser, at de statslige rumbudgetter rundt om i verden er steget til det højeste niveau siden Apollo-tiden. USA står for halvdelen, mens de næst-vigtigste globale aktører er Kina, Japan og Frankrig.
ESA indkalder forslag til ”Fly your Satellite!” programmet
Publiceringsdato 08. august 2019 ESA opfordrer igen i år hold af universitetsstuderende til at indsende forslag til bygning af små satellitter – CubeSats. Formålet med programmet er uddannelse og udvikling af studerendes kompetencer i at bygge satellitter. Ansøgningsfristen er 13. oktober.
Nyt fra Danmarks Statistik om landbrugets brug af satellitter
Publiceringsdato 08. august 2019 Danmarks Statistik har for tredje år i træk udgivet en selvstændig statistik om landbrugets brug af data fra rummet. Konklusionen er at landbruget gennemgår en markant teknologisk udvikling, hvor data fra satellitter, sensorer mv. bruges til mere nøjagtig kørsel og målrettet behandling af markerne.
ASIM forsker får H. C. Ørstedprisen - prisen for kunst og videnskab
Publiceringsdato 07. august 2019 Forskerprisen uddeles hvert år på H. C. Ørsteds fødselsdag den 14. august og går i år til Torsten Neubert fra DTU space, der er videnskabelig leder af rumobservatoriet ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor). I den anledning inviterer Langeland kommune til festforelæsning.
Rummets muligheder bliver igen i år tydeligt præsenteret på Kortdage 2019
Publiceringsdato 07. august 2019 Sammen med Geoforums nye satellitdataudvalg har kortdagsudvalget for tredje år i træk valgt at have et rumspor på årets Kortdage. Kom og hør hvordan satellitdata om jorden i stigende grad indgår i effektiv forvaltning af landbrug, kystområder og kortlægning: 13. – 15. november i Øksnehallen.
Tilmeld din virksomhed projekt- og specialemarked på IT Universitetet
Publiceringsdato 07. august 2019 For at udnytte mulighederne i satellitdata, har din virksomhed brug for kvalificerede IT kandidater - en mangelvare Danmark. Deltag på IT Universitetets projekt- og specialemarked den 9. september 2019 og få mulighed for at invitere dygtige og engagerede IT studerende til at skrive en opgave hos jer
Er du den heldige deltager i ESA's PhiWeek-Bootcamp i Rom og Frascati i september
Publiceringsdato 27. juni 2019 Du kan nu ansøge om at blive en af deltagerne i en intensiv 5-dages ’design sprint’ afholdt af ESA med henblik på udvikling, test og præsentation af prototypeløsninger på større virksomhedsudfordringer på basis af jordobservationsdata. Det er gratis at deltage, du betaler kun egen rejse og ophold.
Ballon og raket eksperimenter for studerende
Publiceringsdato 26. juni 2019 Du kan nu ansøge om lov til at sende forsøg til vejrs med ballon eller raket. Forsøgene kan rumme afprøvning af teknologi eller være videnskabelige undersøgelser af materialer, biologi eller andet. Hvert år udvælges 20 forsøg til to raketter og to balloner. Deadline for ansøgning er 31. august.
Fly Your Satellite workshop
Publiceringsdato 26. juni 2019 ESA indkalder ansøgninger fra studerende, der vil udvikle deres kompetencer i at designe, bygge og teste små satellitter - Cubesats. Træningen finder sted i ESA’s nye træningscenter Galaxia i Belgien fra 16.-20. september 2019. Deadline for ansøgning er den 2. august.