Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Aktuelt Nyheder ASIM er nu klar til SpaceX raketten og den internationale rumstation

ASIM er nu klar til SpaceX raketten og den internationale rumstation

Danske eksperter har den seneste tid haft lange arbejdsdage for at få gjort ASIM-instrumentet helt klar til SpaceX 14, så ASIM den 2. april 2018 kan sendes op og blive monteret uden på den internationale rumstation.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

ASIM gøres klar til SpaceX 14
ASIM gøres klar til SpaceX 14. Foto: ESA

Atmosphere–Space Interactions Monitor, ASIM, der skal studere kæmpelyn i atmosfæren, gøres netop nu klar til opsendelse og pakkes ned i Dragon kapslen, der skal sendes op med en Falcon 9-raket fra det private firma SpaceX fra Florida.

ASIM, der er et af de største danske rumprojekter gennem tiden, realiseres som et internationalt projekt under European Space Agency, ESA. Konstruktionen ledes af den danske virksomhed Terma, mens DTU Space har det videnskabelige ansvar. Desuden deltager universiteter og firmaer fra blandt andet Norge, Spanien, Italien og Polen. ASIM data forventes at blive udnyttet af op mod 100 forskergrupper i hele verden, der alle forventes at bidrage til at forbedre vores viden om hvilken betydning kæmpelyn har for de klimatiske forandringer, der påvirker vores vejr.

Uddannelses- og Forskningsministeriet, UFM har støttet tilblivelsen af ASIM-instrumentet bl.a. gennem et særligt bidrag fra globaliseringspuljen i perioden 2009-2012 til klimainitiativer i ESA programmer. Globaliseringspuljen skabte dermed grundlag for både banebrydende forskning, udvikling af dansk højteknologi og samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

UFM har ansvaret for det danske medlemskab af ESA og har med sine bidrag til ESA’s rumprogrammer sikret opbakning til projektet.

ASIM sendes op med SpaceX på bagrund af de såkaldte barter aftaler mellem ESA og NASA omkring den internationale rumstation. Barter aftalerne er baseret på ”noget for noget” uden at der kommer penge på bordet. Europa har som en del af aftalerne leveret forskningsmodulet Columbus og fem fragtfartøjer (Automated Transfer Vehicles, ATV) til samarbejdet.

Senest opdateret 15. august 2019