Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Aktuelt Nyheder Forskning i dybfryseren Concordia

Forskning i dybfryseren Concordia

ESA har for tiden udstationeret den danske læge Nadja Albertsen på forskningsstationen Concordia på Antarktis. Lige nu er der -80 C. Nadja Albertsen skriver en blog om sine aktiviteter på Concordia, hvor der forskes inden for både psykologi, astronomi, biologi og metrologi.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Forskningsstation Concordia (billede)

Concordia er en fransk-italiensk forskningsstation, og én af de 3 baser på Antarktis, som ligger inde i landet - de resterende 37 ligger ved kysten. 

Basen blev bygget i 2005 ved Dome C, hvor man foretog, og stadig foretager, boringer efter iskerner (EPICA-projektet).

Placeringen giver nogle helt unikke forhold, som minder meget om at være i rummet - bl.a. total isolation om vinteren og konstant højdeeksponering og dermed "tynd" luft.

Siden 2005 har the European Space Agency, ESA, derfor udført forskning på de personer, der opholder sig på basen for at blive klogere på, hvordan vi reagerer på ekstreme forhold - både fysisk og mentalt.

Nadja Albertsen varetager indsamlingen af disse data det næste år.

På basen foretages der herudover også indsamling af data til bl.a. astronomiske, seismologiske og meteorologiske projekter.

Der er adgang til basen med fly og køretøjer (de såkaldte raids) i den antarktiske sommer, mens der om vinteren er for koldt til, at man kan komme til og fra basen.

Der er nemlig rigtig koldt inde i Antarktis - om sommeren kan temperaturen snige sig "op" til -25 grader C, mens den om vinteren let kommer under -90, hvis man medregner wind chill.

Senest opdateret 20. marts 2019