Nyheder

Forslag til fælles ESA-ESO workshop i 2020 efterlyses
European Space Agency, ESA, og European Southern Observatory, ESO, har offentliggjort et opslag til indkaldelse af forslag til fælles ESA–ESO videnskabsworkshop. Workshoppen forventes afholdt i tidsrummet 21. – 25. september 2020 og deadline for indsendelse af forslag er 5. juni 2019 (14:00 CET)
Alt om Månen på en ny interaktiv web platform
I anledning af ESA’s planer for at udforske Månen har ESA udgivet en nye interaktiv guide. Her kan du i korte videoer høre alt om kommende planer for internationale missoner, Apollo missionerne, om forskning og teknologiudvikling og udfordringerne ved bemandede missioner.
Nyt nordisk ESA BIC samarbejde på vej
ESA’s Business Incubation Centres (ESA BIC) i Sverige, Finland, Norge, Estland og Danmark vil indlede et strategisk samarbejde for at fremme udviklingen af flere nye rumvirksomheder i den nordiske region gennem udveksling af viden og best practices.
Søg 50.000 euro til at booste din Copernicus start up
Søg inden deadline den 31. maj 2019! Europa kommissionen har netop lanceret et nyt støtteprogram, der årligt vil booste 20 nye europæiske virksomheders mulighed for at skabe applikationer med Big Data fra rummet til gavn for borgere, myndigheder og andre virksomheder.
Se præsentationerne fra workshop om danske muligheder i bemandet rumfart og robotmissioner
ESA’s Exploration planer for rumstationen, Månen og Mars blev præsenteret og livligt diskuteret på en workshop den 10. april 2019. Samtidig tog ESA positivt imod de danske interessenters idéer til, hvordan de kan bidrage med både ny teknologi og idéer til studier på de nye missioner.
Studietur til Toulouse er udskudt
Den planlagte studietur til Toulouse den 22. maj 2019 er udsat til efteråret. Studieturen er for danske myndigheder, forskere, virksomheder og andre, der arbejder inden for rumområdet og arrangeres i en samarbejde mellem Styrelsen for Forskning og Uddannelse og det franske rumagentur, CNES.
ASIM nyt: Kæmpelyn skaber gammaglimt i atmosfæren
De første målinger fra ASIM viser, at gamma-glimt i atmosfæren optræder i forbindelse med lyn og tordenvejr, og at de er kortvarige udbrud af meget energirig røntgen- og gammastråling. Se også den nye film om ASIM’s tilblivelse.
Brug rummet går i luften med en ny LinkedIn side for virksomheder
Ny Brug rummet LinkedIn side for virksomheder lanceres i dag for at formidle nyheder af særlig interesse for virksomheder. Der vil være nyt om ansøgning af midler til teknologiudvikling og brug af satellitdata, inspirerende cases samt annoncering af arrangementer og workshops om rummets muligheder.
Send din gode idé til Copernicus Masters konkurrencen
Har du en god idé til en applikation til brug for landbrug, miljø, energi, transport mm. baseret på jordobservationsdata, så har du mulighed for at vinde en lang række forskellige præmier i Copernicus Masters konkurrencen. Forslag kan indsendes fra 1. april til 30. juni.
Kronik i Altinget om satellitters værdi for samfundet
Den samlede værdi af brugen af navigationssatellittjenester i Danmark ligger allerede i dag på over 14 milliarder kroner om året. Det betyder, at der stilles nye krav til mere uddannelse inden for blandt andet landbrug og folkeskoler, så fremtidens generationer kan benytte teknologierne.
Satellitbaserede tjenester er en af de mest brugte avancerede digitale teknologier
Danmarks Statistik og Erhvervsstyrelsen udvikler et nyt dansk digitaliseringsindeks, som skal måle, hvor meget vi bruger avancerede digitale teknologier. I en første analyse peger Danmarks Statistik på, at digitale satellitbaserede tjenester er blandt dem, som anvendes mest i Danmark.
Undersøg mulighederne for brug af rumteknologi inden for eller uden for rumsektoren
Med deadline 16. april 2019 tilbyder ESA nu danske virksomheder, akademiske- og forskningsorganisationer muligheden for at undersøge, om netop deres rumteknologi kan bruges uden for rumsektoren, eller om ikke-rumrelateret teknologi kan bruges i rumsektoren med grobund til vækst.
Du kan stadig lige nå det – Kortdage 2019
Igen i år er det muligt at sætte fokus på brugen af satellitter på årets Kortdage – geobranchens årlige konference. Geoforum opfordrer alle til at indsende sine gode ideer til det faglige program ved årets Kortdage inden den 1. april 2019. Taler du ind i FN’s verdensmål, er der gevinst at hente.
Satellitter stiller krav til nye kompetencer i de videregående uddannelser
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har netop indgået kontrakt med konsulenthuset Seismonaut, der inden juni måned skal kortlægge potentialet for at styrke studerendes digitale kompetencer i anvendelsen af satellitdata på videregående-, voksen- og efteruddannelser.
Første mulighed for at observere exoplaneter med CHEOPS
ESA Science har offentliggjort et Announcement of Opportunity for gæsteforskere til at ansøge om observationstid til første år af CHEOPS missionen. CHEOPS forventes opsendt i oktober/november 2019. Deadline ansøgning er 16. maj 2019 (14:00 CEST)
Forskning i dybfryseren Concordia
ESA har for tiden udstationeret den danske læge Nadja Albertsen på forskningsstationen Concordia på Antarktis. Lige nu er der -80 C. Nadja Albertsen skriver en blog om sine aktiviteter på Concordia, hvor der forskes inden for både psykologi, astronomi, biologi og metrologi.
Ny analyse: Rapport ser på Danmarks sårbarhed over for satellitnedbrud
Ny rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg undersøger det danske samfunds afhængighed af positions-, navigations- og tidsstyringssatellitter. Rapporten stiller skarpt på bl.a. finans-, landbrugs- og transportsektoren og på, hvordan nedbrud kan forebygges.
Enighed om EU’s nye rumprogram
13. marts kunne EU-ambassadørerne bekræfte rammerne for et samlet EU-rumprogram, herunder arbejdsopgaver for et EU-rumagentur. Programmet skal løbe i perioden 2021 – 2027 og vil omfatte både Copernicus, Galileo, overvågning af satellitter og rumaffald samt satellitkommunikation for myndigheder.
Invitation til ESA’s nye Business in Space Growth Network
Hvordan kan vi udnytte den internationale rumstation og Månen til kommercielle aktiviteter, der skaber nye indtjeningsmuligheder og vækst? Det kan du være med til at undersøge og sparre om i det nye netværk Business in Space Growth Network, BSGN. Send din interessetilkendegivelse inden 10. maj.
Geoforum har fokus på rummet og etablerer nyt satellitdataudvalg
Geoforum har på baggrund af en stigende interesse hos sine medlemmer for anvendelsen af satellitdata besluttet at etablere et satellitdataudvalg. Udvalget skal arbejde for at øge Geoforums medlemmers anvendelse af satellitdata f.eks. ved at deltage i arrangementet af kommende Kortdage.
En ny europæisk rumhavn er undervejs
Andøya Space Center (ASC) udvikler netop nu deres rumhavn på Andøya i Nordnorge til at kunne sende satellitter i kredsløb om jorden. Det sker for at kunne betjene det voksende marked for små satellitter, som også Danmark producerer. Planen er at være klar i 2020.
Voyage 2050 - deltag i planlægningen af ESA's nye Science missioner
ESA Science beder forskermiljøet i medlemslandene om input til den næste langsigtede plan for ESA Science programmet kaldet ”Voyage 2050”. Der kan både søges om medlemskab i et topical teams og indsendes forslag til forskningsområder
Andreas Mogensen på besøg i Danmark
ESA astronaut, Andreas Mogensen, besøger i marts en række danske skoler og gymnasier. Her vil han fortælle om sit arbejde hos NASA i Houston og de nye planer for missioner til Månen og Mars, som ESA (European Space Agency) og NASA samarbejder med Rusland, Japan, Kina mv. om at realisere.
Indkaldelse af forslag til observationer med ESA's INTEGRAL
ESA Science har d. 25. februar 2019 offentliggjort en ”Announcement of Opportunity” for forskning med INTEGRAL. Formålet er at indsamle forslag til nye observationer der kan udføres i 2020.
Indkaldelse af forslag til ny forskning ved brug af Cluster missionen
ESA Science har d. 25. februar offentliggjort en ”Announcement of Opportunity”. Formålet er at indsamle forslag til specielle forskningsmuligheder, der gør brug af Cluster missionen.
Copernicus programmet får stadig større indflydelse på din hverdag
Anden udgave af ”Copernicus Market report” er netop udkommet og viser med al ønskelig tydelighed, hvordan satellitdata fra Copernicus i stigende grad anvendes inden for f.eks. landbrug, til prognoser for oversvømmelser, i forbindelse med skovbrande, luftforurening og byplanlægning.
Få indblik i rumvirksomheden 2operate
2operate A/S er specialiseret i udvikling af software til drift og vedligeholdelse af både jordbaserede mobilnetværk og satellitnetværk. I de seneste år har virksomheden fået større erfaring inden for rumindustrien ved bl.a. at udføre projekter for ESA.
Kom med dit bud på et nyt medlem af Rumforskningsudvalget
Styrelsen for Forskning og Uddannelse indkalder hermed forslag til et nyt medlem fra erhvervslivet til Rumforskningsudvalget. Alle danske interessenter inden for rumområdet kan komme med forslag til nyt medlem.
Ørsted Satellitten 20 år
Lørdag den 23. februar er det 20 år siden, den lille seje satellit Ørsted blev sendt I kredsløb om Jorden fra Vandenberg basen i USA for at måle jordens magnetfelt. DTU Space og en række danske aktører var involveret I udviklingen
”Vækst i Rumerhvervet” - se præsentationerne fra afslutningskonferencen
Projektet ”Vækst i Rumerhvervet” sluttede med udgangen af 2018. Projektet skulle synliggøre og hjælpe virksomheder med udviklingen af forretningsmuligheder på baggrund af Danmarks første nationale rumstrategi, der viste at et stort forretningspotentiale for rumerhvervet i Danmark.