Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Aktuelt Nyheder ASIM nyt: Kæmpelyn skaber gammaglimt i atmosfæren

ASIM nyt: Kæmpelyn skaber gammaglimt i atmosfæren

De første målinger fra ASIM viser, at gamma-glimt i atmosfæren optræder i forbindelse med lyn og tordenvejr, og at de er kortvarige udbrud af meget energirig røntgen- og gammastråling. Se også den nye film om ASIM’s tilblivelse.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Foto: DTU Space

Disse første opdagelser fra ASIM observatoriet er netop offentliggjort på European Geosciences Union i Wien. 

I løbet af 2019 vil forskere fra DTU beskrive forskningsresultaterne i en række videnskabelige artikler. Her vil det bl.a. fremgå, hvordan lyn skaber disse gamma-glimt, som blev opdaget tilbage i 1993. 

ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor), har været monteret på den internationale rumstation siden april 2018 med det formål at fotografere de voldsomme tordenvejr og lyn, der optræder over skyerne og afdække de usynlige processer, der driver dem.

Uddannelses- og Forskningsministeriet, UFM, har støttet tilblivelsen af ASIM bl.a. gennem et særligt bidrag fra globaliseringspuljen i perioden 2009-2012 til klimainitiativer i ESA programmer. Globaliseringspuljen skabte dermed grundlag for både banebrydende forskning, udvikling af dansk højteknologi og samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

UFM har ansvaret for det danske medlemskab af ESA og har med sine bidrag til ESA’s rumprogrammer sikret opbakning til projektet.

Senest opdateret 11. april 2019