Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Aktuelt Nyheder Ballon og raket eksperimenter for studerende

Ballon og raket eksperimenter for studerende

Du kan nu ansøge om lov til at sende forsøg til vejrs med ballon eller raket. Forsøgene kan rumme afprøvning af teknologi eller være videnskabelige undersøgelser af materialer, biologi eller andet. Hvert år udvælges 20 forsøg til to raketter og to balloner. Deadline for ansøgning er 31. august.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Ballon og raket (billede)
Vejrballon i Esrange. Foto: ESA/Esrange

Forsøgene vil forberede studerende til at arbejde med mere seriøse rumprojekter efter endt uddannelse. Forsøgene vil lære studerende at arbejde med både teknologien ved forsøgs-containeren og med de data, der kommer ud af forsøgene efterfølgende. De studerende vil selv skulle overvære opsendelsen. Der er ingen krav om involvering af dit universitet, men det kan godt være en god idé at finde en vejleder herhjemme. 

Balloner og raketter opsendes fra Esrange i Kiruna i det nordlige Sverige gennem ESA’s Rexus/Bexus program. Rexus raketter er spin-stabiliserede og har en forbedret Orion motor med 290 kg fast brændstof. Den ca. 5,6 meter lange raket kan opsende 40 kg studenterforsøg til en højde af 90 km. Bexus balloner med et volumen på 12.000 m3 kan sende 40-100 kg eksperimenter til ca. 30 meters højde. 

Rexus/Bexus programmet finansieres af European Space Agency, ESA gennem en aftale med Sverige og Tyskland. Danske studerende har dog også mulighed for at indsende forslag til forsøg. Opsendelserne sker under vejledning fra ESA samt tyske og svenske eksperter. 

På linket kan du se eksempler på, hvilke forsøg andre studerende har sendt til vejrs.

Gode forsøg fra danske studerende har særligt gode muligheder for at blive udvalgt, fordi der sædvanligvis ikke kommer danske ansøgninger til Rexus/Bexus.

Senest opdateret 26. juni 2019