Gå til indhold
Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Aktuelt Nyheder Danmark får sin egen tid

Danmark får sin egen tid

Danmarks Nationale Metrologiinstitut (DFM) har fået en bevilling af Uddannelses- og Forskningsministeriet til at etablere en national tidsreference. Den nye infrastruktur gør Danmark mindre afhængig af formidling af tidsreferencen fra navigationssatellitter.
Kontakt
Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 02
Email: pse@ufm.dk

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har indgået resultatkontrakt med DFM om udvikling af ny teknologisk service til danske virksomheder.

Som en del af kontrakten vil DFM opbygge en national tidsreference baseret på atomure, som for første gang realiserer en officiel dansk tidsskala UTC(DFM) knyttet til den internationale UTC-tid.

Tidsreferencen kan formidles til virksomheder, myndigheder og universiteter via en fiberforbindelse eller over internettet via sikrede kanaler.

Etableringen og formidlingen af den nye nationale tidsreference gør Danmark mindre afhængig af formidlingen af tidssignaler fra atomurene i navigationssatellitterne (GNSS), som i dag forsyner Danmark med præcis tid.

I en rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg marts 2019 blev der for første gang redegjort for Danmarks afhængig af satellitter.

Satellitbaserede tjenester fylder mere og mere i det danske samfund, og i takt med udbredelsen kommer også en afhængighed og dermed større konsekvenser af eventuelle udfald på grund af solstorme, tekniske udfald eller angreb.

Rapporten pegede bl.a. på, at finanssektoren ikke synes at være opmærksom på de risici, der er forbundet med brug af GNSS som den eneste bredt tilgængelige kilde til tidsstempling med den nøjagtighed, der kræves i EU’s direktiv.

Rapporten undersøgte i alt otte samfundssektorer og kom med anbefalinger til forebyggelse, bl.a. en national tidsreference.

Senest opdateret 21. januar 2021