Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Aktuelt Nyheder Dansk besøg i Europas rumhovedstad Toulouse

Dansk besøg i Europas rumhovedstad Toulouse

Repræsentanter fra virksomheder, universiteter og nationale myndigheder har netop besøgt Europas ’fly- og rumhovedstad’, Toulouse. Besøget var en opfølgning på aftalen fra præsident Macron’s besøg i Danmark i 2018.
Kontakt
Anders Møller Holmegaard
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 84 26
Email: and@ufm.dk

CNES Toulouse besøg (billede)

Rumkontoret i Styrelsen for Forskning og Uddannelse deltog d. 6. -7. november i et delegationsbesøg i Europas ’fly- og rumhovedstad’, og Frankrigs fjerde største by, Toulouse. Besøget var arrangeret i samarbejde med klyngeorganisationen CenSec og var en opfølgning på den aftale, styrelsen og den franske rumorganisation CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) indgik i sommeren 2018 under præsident Macron’s besøg i Danmark. Delegationen bestod af repræsentanter fra såvel virksomheder, universiteter og nationale myndigheder.

Delegationen besøgte bl.a. den franske rumorganisations tekniske faciliteter i Toulouse, hvor hovedparten af CNES’ tekniske udvikling og forskning finder sted. CNES, som i størrelse kun overgås af NASA ift. nationale budgetter, har et årligt budget på ca. 18 mia. kr. og centret i Toulouse beskæftiger til dagligt op mod 1.700 personer. I Toulouse har CNES særligt fokus på jordobservation, den internationale rumstation og Mars.

Ud over besøget ved CNES var delegationen også forbi Aerospace Valley, som er en klynge af fly- og rumfartsvirksomheder og institutioner i og omkring Toulouse. Hele fly- og rumfartsindustrien beskæftiger op mod 120.000 mennesker i Toulouse-området i over 500 virksomheder, herunder alene 12.000 i virksomheder og institutioner tilknyttet rumfarten. Til sammenligning har Airbus, der bl.a. samler deres store A380’er i Toulouse, 27.000 personer ansat i Toulouse. Delegationen fik lejlighed til at hilse på en række nystartede virksomheder og hører nærmere om et initiativ, Space Factory, der søger at samle og understøtte nye rumbaserede virksomheder.

Endelig var delegationen forbi virksomheden Thales Alenia Space, hvor delegationen bl.a. fik mulighed for at se integrationen af satellitter i virksomhedens produktionshal. Thales Alenia Space, en undergruppe i Thales-gruppen, har 8.000 ansatte i ni lande og omsætter årligt for 18 mia. kr. på rumområdet.

Senest opdateret 21. november 2019