Nyheder

Få indblik i rumvirksomheden 2operate
2operate A/S er specialiseret i udvikling af software til drift og vedligeholdelse af både jordbaserede mobilnetværk og satellitnetværk. I de seneste år har virksomheden fået større erfaring inden for rumindustrien ved bl.a. at udføre projekter for ESA.
Kom med dit bud på et nyt medlem af Rumforskningsudvalget
Styrelsen for Forskning og Uddannelse indkalder hermed forslag til et nyt medlem fra erhvervslivet til Rumforskningsudvalget. Alle danske interessenter inden for rumområdet kan komme med forslag til nyt medlem.
Ørsted Satellitten 20 år
Lørdag den 23. februar er det 20 år siden, den lille seje satellit Ørsted blev sendt I kredsløb om Jorden fra Vandenberg basen i USA for at måle jordens magnetfelt. DTU Space og en række danske aktører var involveret I udviklingen
”Vækst i Rumerhvervet” - se præsentationerne fra afslutningskonferencen
Projektet ”Vækst i Rumerhvervet” sluttede med udgangen af 2018. Projektet skulle synliggøre og hjælpe virksomheder med udviklingen af forretningsmuligheder på baggrund af Danmarks første nationale rumstrategi, der viste at et stort forretningspotentiale for rumerhvervet i Danmark.
Rumsektoren takker ja til ministerens invitation til partnerskaber
På en workshop torsdag den 7. februar 2019 blev 60 deltagere fra alle dele af rumsektoren enige om at nedsætte fem teams, som frem til sommer skal komme med de første bud på partnerskaber.
Få ny viden om biologi og materialer med forsøg i rummet
Danmarks medlemsskab af European Space Agency giver danske forskere og virksomheder mulighed for at gennemføre forsøg og forskning i vægtløshed i rummet. Du kan løbende indsende din ansøgning om at udnytte muligheden for opsendelser til den internationale rumstation, parabolfly, Drop Tower mm.
Velbesøgt workshop om ESA’s teknologiprogrammer
Rumkontoret i Styrelsen for Forskning og Uddannelse afholdt den 4. februar en workshop for at give danske virksomheder, universiteter og myndigheder inspiration til at udvikle ny teknologi i samarbejde med ESA og kendskab til støttemuligheder i GSTP, NAVISP, InCubed og ARTES med frist 1. maj.
Aarhus Universitets første rumdelfin er dykket ud i det tomme rum
Torsdag den 31. januar kl. 13.00 blev Aarhus Universitets første satellit – studentersatellitten Delphini-1 - sendt ud fra den internationale rumstation og i kredsløb om jorden. De studerende, der har bygget og programmeret satellitten de sidste par år, fulgte spændt med på NASA’s live stream.
Indkaldelse af forslag til projekter inden for rumforskning og jordobservation
Det schweiziske ”International Space Science Institute”, ISSI i Bern og deres søsterinstitut ISSI-BJ i Beijing, søger forslag til nye projekter fra internationale teams inden for inden for rumforskning og jordobservation. Frist for indsendelse af hensigtserklæring: 28. februar 2019.
Få ny inspiration til undervisning i naturfag
Der er nu åbent for ansøgning til ESA gratis sommer- og efterårsworkshops for lærere i folkeskolen og gymnasiet. Grib chancen! På 4 dage kan du få ny inspiration med hjem fra årtiers rummissioner og erfaring med STEM undervisning i fysik, kemi, biologi, geografi mv. Ansøg senest 1. marts.
Deltag i den danske CanSat-konkurrence 2019
Lige nu kan gymnasier i hele landet tilmelde sig dåse-satellit-konkurrencen CanSat 2019 og vinde en rejse til den europæiske konkurrence. Den nationale konkurrence foregår på Kompedal Lejrskole ved Silkeborg fra 6.-8. maj 2019, og der er plads til 10 deltagende hold fra hele landet.
Rettelse: Søg støtte til teknologiudvikling og aktiviteter, der bruger satellit- og rumteknologi hos ESA
Ny søgerunde i 2019. Det er nu muligt for danske virksomheder og institutioner at søge om støtte til deres egne idéer til teknologiudvikling og brug af satellit data på rumområdet igennem det danske bidrag til ESA. Alle virksomheder og institutioner kan komme i betragtning.
Nye data kan bidrage til mere effektiv vedligeholdelse af veje og broer
Jorden i Danmark forskyder sig hele tiden op og ned. SDFE har i 2018 kortlagt hvordan ved hjælp af gratis radarbilleder fra EU’s rumprogram Copernicus. Med den viden har Vejdirektoratet nu fået et redskab til at udpege områder, hvor der er risiko for, at veje og broer sætter sig.
Der er åben for tilmelding til ESA’s sommerskole i Alpbach
Årets tema for ESA’s sommer skole er “Geophysics from Space using Micro- or Nano-Satellite Constellations”. Den afholdes 16.-25. juli i Alpbach/Tyrol, Østrig. Tilmelding senest 31. marts. Studerende skal selv finde finansiering til at deltage.
Få indblik i rumvirksomheden Cobham SATCOM
Cobham SATCOM udvikler og producerer kommunikationsudstyr og satellittjenester til lands, vands og i luften. Virksomheden producerer hardware, som antenner og modemmer, samt software.
Er studiet for kedeligt eller sommerferien for lang?
Så tag på kursus i rummet. Der er rigtig mange muligheder for at lære nyt og få internationale kontakter på kursus eller sommerskole. Mange sommerskoler er endda gratis at deltage i. Få insider-tips til mulighederne fra én, der har været der selv.
Få indblik i rumvirksomheden Danish Aerospace Company
Danish Aerospace Company (DAC) har de seneste 30 år udviklet medicinsk udstyr med mekanisk software og elektronik til rumfartsmissioner. Forretningen har udviklet sig fra rummedicinsk udstyr til udstyr til andre ekstreme miljøer såsom motorsport og dykning.
Hvordan får man job hos ESA?
Kandidater med naturvidenskabelig eller teknisk baggrund kan med fordel være mere opmærksomme på de mange tidsbegrænsede jobs som ”contractor” hos European Space Agency, ESA. De fleste ”contractor” jobs udbydes af seks store europæiske rumvirksomheder, der har aftaler med ESA.
Få indblik i rumvirksomheden FieldSense
Virksomheden har udviklet en digital platform, som kan hjælpe landmænd med at overvåge marker ved hjælp af satellitdata – et overblik, der i tider med færre og større bedrifter og stigende produktivitetskrav kan hjælpe landmændene med at øge både bæredygtighed og rentabilitet.
ESERO og Tektanken intensiverer samarbejdet mellem rumvirksomheder og skoler
En ekstrabevilling fra Styrelsen for Forskning- og Uddannelse gør det nu muligt at etablere et bedre samarbejde mellem rumvirksomheder og lokale skoler. Det skal ske gennem Tektanken - det nationale netværk for skole-virksomhedssamarbejde, der allerede omfatter 300 danske virksomheder.
Søg støtte til teknologiudvikling og aktiviteter, der bruger satellit- og rumteknologi hos ESA. Ny søgerunde i 2019.
Det er nu muligt for danske virksomheder og institutioner at søge om støtte til deres egne idéer til teknologiudvikling og brug af satellit data på rumområdet igennem det danske bidrag til ESA. Alle virksomheder og institutioner kan komme i betragtning.
Kortlægning af potentialet for at styrke studerendes digitale kompetencer i anvendelsen af satellitdata
For at skabe grundlag for en dialog er der behov for at identificere, hvilke videregående uddannelser samt voksen- og efteruddannelser, der i dag ikke underviser i brugen af satellitdata, men potentielt kunne gøre det og dermed styrke de studerendes digitale kompetencer.
Ny national millionsatsning på rum-iværksættere
Nyt center til knap 50 millioner forankret på DTU skal blandt andet levere teknologisk og forretningsmæssig rådgivning til 40 start-ups med et potentiale på op til 400 nye højteknologiske jobs. Uddannelses- og Forskningsministeriet, Industriens Fond og ESA støtter centeret for rum-iværksættere.
Forhandlingerne om EU’s samlede rumprogram er godt undervejs
EU’s medlemsstater nåede den 19. december 2018 til enighed om et såkaldt delvist mandat, der giver det kommende rumænske formandskab i Ministerrådet mandat til at indlede forhandlinger med Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen om EU’s samlede rumprogram fra perioden 2021-2027.
Få indblik i rumvirksomheden Flux
Flux har i over 30 år udviklet og produceret induktive komponenter og power-løsninger til industri, forsvar og rumfart. Rumfartsdelen udgør 40 pct. af Flux’ forretning. Flux’ produkter er såkaldte custom designs og derfor ikke hyldevarer.
Succesfuldt RUS kursus på DTU Space
DTU Space og SpaceAcademy@DK afholdt kurset Research and User Support for Sentinel Core Products (RUS) den 13.-14. december 2018. De 20 deltagerne glædede sig efterfølgende over et stort udbytte af kurset, der gav en grundig introduktion til brug af radarsatellitbilleder og SAR data.
Invitation til partnerskaber til udvikling af nye ruminitiativer
Ny rapport gør status for initiativerne i regeringens rumstrategi og ser på rumområdets betydning for Danmark i dag. Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer samtidig rumsektoren til at deltage i et samarbejde om at udvikle nye initiativer inden for rammerne af den nationale rumstrategi.
Få indblik i rumvirksomheden Gatehouse Telecom
Gatehouse Telecom udvikler softwareprotokoller til brug i telekommunikationsvirksomheden Inmarsats BGAN-satellit-kommunikationssystem. Softwareprotokollerne bliver brugt i ca. halvdelen af alle Inmarsats BGAN-terminaler.
Nyt unikt elektromagnetisk test center på DTU i Lyngby
Det er DTU’s ekspertise inden for test af elektromagnetiske systemer, der er grundlaget for det nye test center. Centret bliver forbundet til det eksisterende radiodøde rum for test af antenner, som DTU driver i samarbejde med European Space Agency.
Delphini-1 opsendt og på vej mod den internationale rumstation
Delphini-1, Aarhus Universitets første satellit er nu med i kredsløb om Jorden ombord i Space X fartøjet Dragon. Opsendelsen skete onsdag den 5. december under en høj, klar himmel fra Kennedy Space Center i Florida.