Nyheder

Søg EU støtte til udvikling af jordobservationsteknologi
Nyt opslag i Horizon 2020’s rumprogram åbner for ansøgninger den 16. oktober 2018. Vi ser nærmere på ét af emnerne i opslaget, nemlig muligheden for at udvikle teknologier, der kan bruges til jordobservation fra satellitter eller high altitude platforms. Ansøgningsfristen er den 12. marts 2019
Nyt nordisk netværk om godkendelse af satellitter
Det nye uformelle netværk skal udveksle erfaringer omkring tidsvarende regulering af nationale og kommercielle satellitaktiviteter i henhold til FN’s fem rumtraktater, der på mange måder er ude trit med udviklingen. Traktaterne omhandler bl.a. ansvarsfordelingen ved uheld.
Søg EU støtte til GNSS applikationer og digitalisering
Nyt opslag i Horizon 2020’s rumprogram åbner for ansøgninger den 16. oktober 2018. Vi ser nærmere på ét af emnerne i opslaget, nemlig muligheden for at udvikle GNSS applikationer, som bidrager til digitalisering af produkter og tjenester. Ansøgningsfristen er den 5. marts 2019
Andreas Mogensen på september-turné i Danmark
I september holder den danske astronaut Andreas Mogensen en række foredrag i Danmark. Mød ham på Naturvidenskabsfestivalen i Aalborg Zoo, Kunstmuseet Louisiana ved Humlebæk og hos Akademiet for Talentfulde Unge på Nørre Gymnasium i Brønshøj.
Hvor finder du verdens bedste badestrand?
To nye danske start up firmaer er udvalgt til at deltage i ESA’s Space App Camp den 17.-24. september 2018, hvor de vil udvikle en app, der kan hjælpe rejsende med at finde de bedste strand- og badeforhold.
Søg EU støtte til applikationer baseret på jordobservation
Nyt opslag i Horizon 2020’s rumprogram åbner for ansøgninger den 16. oktober 2018. Vi ser nærmere på ét af emnerne i opslaget, nemlig muligheden for at udvikle jordobservationsapplikationer i samarbejde med partnere uden for EU. Ansøgningsfristen er den 12. marts 2019
Kan en lille satellit samle et stort universitet?
Ny vision fra Hans Kjeldsen, professor på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, hvor tre institutter er gået sammen om en ny rumstrategi, der giver forskere og studerende nye muligheder for udvikling af rumteknologi og rumforskning og et samarbejde med industrien.
Det danske rumerhverv støttes med 17 millioner af ESA til 7 nye teknologier
Kompakte stjernekameraer, bedre og billigere afprøvninger af satellitantenner med droner eller skibsruter, der sparer brændstof og reducerer udledninger ved hjælp af satellitdata.
Ny fransk-dansk samarbejdsaftale om rumbaseret klimaforskning og rumteknologi
I forbindelse med den franske præsident Emmanuel Macrons officielle besøg i Danmark indgik det franske rumagentur CNES (Centre National d'Études Spatiales) og Styrelsen for Forskning og Uddannelse (SFU) en samarbejdsaftale om rumbaseret klimaforskning og innovative rumteknologier.
Aeolus overvåger jordens vindsystemer
Flere nye klimadata er snart på vej fra Aeolus satelitten. Aeolus har et meget kraftigt laser instrument, som vil levere data om jordens vindprofiler og give os ny indsigt i hvordan varme og fugtighed udveksles mellem jorden og atmosfæren.
Satellitter viser vej til en fremtid med autonom infrastruktur
Ny vision for rummet og Danmark fra Michael Linden-Vørnle, DTU Space. Visionen beskriver, hvordan autonome skibe, droner og selvkørende biler bliver snart en naturlig del af vores dagligdag. Det kræver meget nøjagtig satellitnavigation, og her er Europa med helt i front.
Flyv din egen raket!
ESA indkalder nu ansøgninger fra bachelorstuderende, der gerne vil prøve at bygge og opsende deres egen raket fra det norske rumcenter på Andoya i Nordnorge i april 2019. Ansøgningsfristen er den 26. oktober 2018.
Tilmeld dig Gymnasiekonkurrencen på Kortdage 2018
Årets gymnasiekonkurrence på de årlige kortdage handler om data fra rummet. Gymnasieelever fra hele landet opfordres til at arbejde med anvendt geografisk information og samtidigt have muligheden for at vinde et studierejselegat på kr. 10.000,-. Kortdage afholdes den 14.-16 november 2018 i Aalborg.
Kan Danmark blive en del af Low Earth Orbit økonomien?
Ny vision for rummet og Danmark fra Carsten Jørgsenen, direktør for Terma Space – en af Danmarks største rumvirksomheder. Visionen udfolder, hvordan der nu er langt flere kommercielle muligheder for både etablerede og nye rumvirksomheder, end vi har længe har set
Kom til åbent hus i ESA
De fleste af den europæiske rumorganisation, ESA’s satellitter og andre rumfartøjer er de seneste 40 år blevet bygget eller testet på ESTEC. Åbent hus i ESA er derfor en unik mulighed for at få indblik i det europæiske rum-eventyr. Åbent hus er for alle og afholdes søndag den 7. oktober 2018.
Søg stillingen som ombudsmand hos den Europæiske Rumorganisation, ESA
ESA søger netop nu kandidater der kan besætte stillingen som ombudsmand, da den nuværende går på pension. I den forbindelse har ESA anmodet alle medlemsstater om at dele stillingsopslaget. Fristen for at ansøge er forlænget til den 24. august 2018
Er du en dreven udvikler af apps, og vil du gerne arbejde sammen med ESA?
Nu kan erfarne app-udviklere søge om at deltage i ESA's Space App Camp i Frascati i september 2018. For syvende gang afholder ESA en hackaton, hvor du får muligheden for at vise hvordan data fra satellitter kan bruges til at lave forretning her på jorden.
Er du til Big Data, så arranger en Copernicus Hackathon
Vær med til at arrangere det første Copernicus Hackathon og sæt dit unikke præg på arrangementet. Der er mulighed for, at modtage op til 20.000 euro til afholdelse af arrangementet.
Praktik i ESA giver unikke muligheder
Hvert år udbyder ESA praktikophold, der giver unikke muligheder for at få erfaringer i udvikling og drift af rummissioner. Opholdet giver gode muligheder for videre job i rum-industrien og ikke mindst i ESA. Læs her en tidligere praktikants beretning.
Nyt EU budget på 16 milliarder euro til nyt samlet rumprogram
Rumteknologi, rumdata og rumtjenester er blevet uundværlige i europæernes hverdag. Det nye rumprogram vil investere mere i rumaktiviteter og vil i højere grad tilpasses de nye behov og teknologier, og samtidig styrke Europas adgang til rummet.
Forudse næste epidemi ved hjælp af Big Data fra rummet og vind 5 millioner Euro
Ny priskonkurrence inden for jordobservation skal forudsige epidemier. Vinderteknologien skal bruge datakilder fra forskellige områder som klima, sundhed, meteorologi og menneskelig adfærd. Ansøgningsfristen er den 1. september 2020.
ESA indkalder snart forslag til ny type science mission
I løbet af juli vil ESA indkalde til forslag fra forskergrupper evt. i samarbejde med virksomheder til Science direktoratets nye F-mission. F-missioner er missioner, som dels tænkes at blive gennemført hurtigt, dels at have et begrænset budget.
Nyt værktøj skal give oversigt over billederne fra Sentinel satellitterne
Den danske virksomhed Sandholt Aps har udviklet et værktøj, der skal give oversigt over, hvornår Copernicus Sentinel satellitter optager billeder over et givet område.
Ny deadline 1. juli for tilmelding til Space App Camp Copenhagen
IT Universitetet inviterer til Space App Camp Copenhagen den 13.-17. august 2018 - den første SpaceApp Camp eller hackaton i Danmark. Her skal studerende fra forskellige fagområder udvikle kreative og innovative mobile apps, der udnytter satellitdata. Deadline for ansøgninger er 1. juli 2018.
Gode muligheder for danske kontrakter på ESA’s Earth Explorer Biomass mission
Danmark og andre mindre medlemslande har endnu ikke vundet opgaver med udvikling af Biomass missionen, der opsendes i 2021. ESA forudser derfor, at danske virksomheder og forskningsinstitutioner har gode muligheder for at deltage, når de næste opgaver kommer i udbud i løbet af det næste års tid.
Følg med når Andreas Mogensen guider astronauter på rumvandring
Torsdag den 14. juni skal to af Andreas Mogensens astronautkolleger på rumvandring for at installere to nye videokameraer. De nye kameraer skal bruges når SpaceX og Boeings bemandede fartøjer inden længe skal tilkobles rumstationen.
EU udfordrer Europa til at udvikle en billig løsning til at sende små satellitter i rummet
Du kan vinde 10 mio. euro, hvis du kan udvikle en billig og innovativ europæisk løsning til opsendelse af små satellitter i lavt jordkredsløb. Konkurrencen løber frem til 1. juni 2021
Kina åbner nu sin rumstation for alle FN lande
Kina giver nu alle lande, forskningsinstitutioner og private virksomheder adgang til at gennemføre forsøg på deres rumstation Tiangong 2. Kina har særligt fokus på at få involveret udviklingslandene. Deadline for ansøgninger er 31. August 2018.
Lider du af høfeber – så brug Copernicus
Som en hjælp til allergikere leverer Atmosfæretjenesten i Copernicusprogrammet pollenprognoser for tre typer pollen, hhv. birk, oliventræ og græspollen.
Skynd dig, der er stadig ledige pladser på Geoforums seminar om Remote Sensing
Du kan stadig nå at tilmelde dig Geoforums seminar om Remote Sensing, der afholdes på Københavns universitet den 13. juni 2018. Det handler om data fra LiDAR punktskyer og højdemodeller, Landsat og Sentinel.