Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Brug rummet Big data strømmer ned fra satellitter

Big data strømmer ned fra satellitter

Big data forbindes ofte med de informationer, som mennesker hvert sekund genererer på internettet, når vi handler og kommunikerer. Men big data er også data fra satellitter, som med både optiske instrumenter og radarer hvert sekund tager billeder af jorden.

Drukner vi i data?

70 procent af al jordobservationsdata er ifølge OECDs rapport ”Space and Innovation” fra 2016 frit tilgængelig. Og datamængden vokser med mange petabyte hvert år og udfordrer dataarkivernes kapacitet (en petabyte svarer til 1000 terabytes).

Hver af satellitterne i verdens største jordobservationsprogram, EU’s Copernicus-program, vil hvert år producere 1,5 petabyte rå data Og allerede i dag er der 50 PB data tilgængelig fra Copernicus-programmets satellitter, de såkaldte Sentineller. Hertil kommer data fra resten af verdenens voksende flåde af jordobservationssatellitter.

big data
Rumdata er også Big data

Med den hastigt stigende mængde af data er der ikke kun brug for at lagre mere data. Således har ESA i 2016 indgået en aftale med den globale software-virksomhed SAP om at udvikle en Cloud-baseret løsning til opbevaring af ESA's jordobservationsdata.

Men der er også akut brug for at virksomheder og universiteter hjælper os med at finde de data, vi søger.  Allerede i dag bliver udviklet nye applikationer, som skal gøre det lettere for os alle at finde netop de billeder af jorden, vi har brug for. 

I 2016 vandt den slovenske virksomhed Sinergise de såkaldte Copernicus Masters, som er EU’s konkurrence for nye applikationer for brug af big data fra EU's jordobservationssatellitter. Deres vinder-app giver nem og billig adgang til at søge relevant data i den voksende mængde big data fra rummet.

Ny uddannelse i Data Science 

På visse Data Science uddannelser rundt om på universiteterne i Europa er håndteringen af big data fra satellitter allerede en del af pensum. 

På IT-universitetet (ITU) i København starter til sommer det første kuld af studerende på den nye bacheloruddannelse ”Data Science”. Uddannelselederen Natalie Schlüter, som har været med til at opbygge den nye uddannelse, er selv ikke i tvivl om at potentialet er stort for at bruge rummet i uddannelsen:

””Vi ønsker, at vores studerende på Data Science skal mere end blot forstå, hvordan man bruger rumbaserede data i eksisterende løsninger. De skal også slippe kreativiteten løs. Der er nemlig et hav af data til rådighed, og vi har kun lige kradset lidt i overfladen, hvad angår vores forståelse af de samfundsmæssige fordele ved at bruge data fra rummet."

 

Senest opdateret 08. marts 2017