Gå til indhold
Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet ESA Dansk deltagelse i ESA Det grundvidenskabelige program

Det grundvidenskabelige program

Det grundvidenskabelige program er obligatorisk og følger ESA’s planlægningsprogram Cosmic Vision, der spænder bredt fra forståelsen af grundlæggende fysiske love over universets dannelse til dannelsen af planeter og livets opståen i og udenfor solsystemet.
Kontakt
Thommy Ingemann Larsen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 84 50
Email: til@ufm.dk

PLATO
PLATO missionen skal søge efter planeter omkring andre stjerner. Illustration: ESA–C. Carreau

Det grundvidenskabelige program bygger rumfartøjer, der anvendes til at studere fysiske processer i universet. Det kan være observationer af små lysstyrkeændringer, der afslører tilstedeværelsen af planeter omkring andre stjerner, eller målinger af solens magnetfelt og solvind. Der skelnes mellem lange, mellemlange og korte missioner. De lange missioner anses for at være flagskibsmissioner, hvor der er krav til at det videnskabelige udbytte samt teknologiske niveau skal være banebrydende.  Seneste godkendte mission er den mellemlange PLATO, som forventes opsendt i 2026. PLATO skal måle på de fysiske egenskaber af planeter omkring andre stjerner. 

ESA udsender løbende opslag om muligheder for at foreslå eller deltage i nye missioner og instrumenter, som også danske forskere kan deltage i. ESA' s program betaler for selve satellitten eller rumfartøjet og opsendelsen, men de videnskabelige instrumenter på missionerne er det som regel forskningsinstitutionernes ansvar selv at levere. Der kan dog søges støtte hertil gennem ESA's PRODEX program (PROgramme de Développement d'EXpériences scientifiques).

 

Senest opdateret 15. august 2019