Gå til indhold
Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet ESA Første dansker i rummet

Første dansker i rummet

Den 2. september 2015 blev ESA-astronaut Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han var på en 10-dages mission til den internationale rumstation, ISS.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

 

Andreas Back on earth stor
Andreas Mogensen efter landingen i Kasaksthan. Foto: ESA–Stephane Corvaja

Andreas Mogensen blev opsendt med en russisk Soyuz TMA-18M løfteraket fra den russiske rumhavn i Baikonour i Kazakhstan. Andreas Mogensen var næstkommanderende på Soyuz-fartøjet TM18, og den russiske astronaut Sergei Volkov var kaptajn på turen derop. På turen hjem med Soyuz-fartøjet TM16 var russiske Gennady Pedalka kaptajn. Cosmonaut Aydin Aimbetov fra Kazaksthan var med Andreas Mogensen både ud og hjem.

Book Andreas Mogensen

Som ambassadør for rummet kan den danske ESA astronaut bookes til arrangementer, der formidler rummets muligheder eller styrker interessen for naturvidenskab og teknik generelt.

Andreas' iriss-mission

På sin mission til den internationale rumstation gennemførte Andreas Mogensen op mod 20 forskellige videnskabelige undersøgelser og forsøg med nye teknologier. Andreas Mogensen optog blandt andet en helt unik film af de spektakulære kæmpelyn over skyerne i et tordenvejr over Indien. De videnskabelige resultater af optagelserne blev offentliggjort i Geophysical Research Letters i januar 2017. 

Derudover deltog Andreas Mogensen i en række biologiske undersøgelser af blodårer, muskler, knogler og hjerne for at se, hvordan de klarer den vægtløse tilstand i rummet. Andreas Mogensen afprøvede også en ny, tætsiddende dragt, en SkinSuit, der er designet til at lette de rygsmerter, mange astronauter lider af som følge af opholdet i rummet. 

 

Om Andreas Mogensen

Andreas Mogensen er uddannet civilingeniør fra Imperial College London og har en ph.d. fra University of Texas at Austin i navigation, styring og regulering af rumfartøjer. Andreas Mogensen er ligeledes adjungeret lektor på DTU-Space.

Den Europæiske Rumorganisation, ESA, udvalgte i 2009 Andreas Mogensen som den første dansker til sit astronautkorps. Det er Danmarks deltagelse i ESA’s program for den internationale rumstation, der er grundlag for udvælgelsen og opsendelsen af den danske astronaut.
Andreas Mogensen er netop nu udstationeret af ESA ved NASA i Houston, hvor han arbejder i kontrolcenteret for missioner til rumstationen og forbereder sig på at blive udvalgt af ESA til en ny rummission.