ESA-nyheder

ESA deltager ved klimatopmødet COP25 i Madrid
ESA deltager med viden og kompetencer fra ESA's og EU's klima- og jordobservationssatellitter ved COP25.
Interview med Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen om Arktis og rummet
I forbindelse med konkurrenceevnerådsmøde den 29. november blev Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen interviewet om Arktis og rummets betydning for grøn omstilling. Se videoen her.
Dansk deltagelse i ESA's rumprogrammer
Den europæiske rumorganisation, ESA, har netop afsluttet ministerkonferencen Space19+. Her blev der givet samlet tilsagn om et historisk stort budget på i alt ca. 95 milliarder kr. til nye aktiviteter de næste tre år.
Intelligent tekstil fra Ohmatex A/S er klar til rumstationen
Bukser til astronauter med et ikke-invasivt muskelovervågningssystem (GAIN: Garments for Advanced INsights) skal snart afprøves på den internationale rumstation. Teknologien i GAIN vil også kunne bruges til at holde øje med, hvordan musklerne i benene opfører hos patienter og sportsudøvere.
ESA og NASA vil samarbejde om kommunikation og navigation til månen
Med udsigten til mange månemissioner fra bl.a. NASA i det næste årti har ESA sat sig i spidsen for at udvikle den nødvendige kommunikations- og navigationsinfrastruktur omkring månen. Britiske virksomheder er udvalgt til at udvikle satellitterne. NASA skal bringe dem til månen.
Vil du være med til at udvikle seks nye Copernicus missioner?
Der er ansøgningsfrist 2. december 2019 for eksperter til Mission Advisory Groups til udvikling af seks ”High Priority Candidate Missions” under Copernicus. Eksperterne skal rådgive ESA om satellitternes videnskabelige formål, instrumentdesign og om, hvordan data fra satellitterne kan udnyttes.
Space Night på Geologisk Museum
Fredag den 1. november holder Geologisk Museum aftenåbent. Kom og hør rumforskere, rumvirksomheder og den europæiske rumorganisation, ESA fortælle om astronomi, planetforskning, rumforskning, rumteknologi, astrofotografi, og om hvordan du selv kan komme til at arbejde med det.
Flere danske rumvirksomheder engagerer sig i børn og unge
ESERO Danmark går foran i ESA’s arbejde for at engagere rumvirksomheder, så skoler får mulighed for blandt andet virksomhedsbesøg, der giver inspiration i STEM undervisningen. ESA opfordrer nu andre lande til at gøre det samme, som supplement til rum-inspirerede lærerkurser og undervisningsmateriale
Lær at bruge ESA's Concurrent Design Facility
Med ansøgningsfrist 11. november 2019 kan ingeniør- og fysikuniversitetsstuderende søge om at deltage i Concurrent Engineering Workshop 14.-17. januar 2020. Concurrent Design Facility (CDF) er en facilitet, der gør det muligt for alle udviklere af en rummission at arbejde på en rummission samtidig.
Tid til et internationalt rum-job?
De næste ti år går 60 % af de ansatte i European Space Agency på pension. Der åbner sig derfor løbende nye muligheder for rumingeniører, astrofysikere, jurister, controllere mv. Der er mangel på danskere i ESA. Har du kvalifikationerne i orden, kan du let komme til at arbejde med ESA's rummissioner
ESA indkalder forslag til ”Fly your Satellite!” programmet
ESA opfordrer igen i år hold af universitetsstuderende til at indsende forslag til bygning af små satellitter – CubeSats. Formålet med programmet er uddannelse og udvikling af studerendes kompetencer i at bygge satellitter. Ansøgningsfristen er 13. oktober.
Invitation til ESA’s nye Business in Space Growth Network
Hvordan kan vi udnytte den internationale rumstation og Månen til kommercielle aktiviteter, der skaber nye indtjeningsmuligheder og vækst? Det kan du være med til at undersøge og sparre om i det nye netværk Business in Space Growth Network, BSGN. Send din interessetilkendegivelse inden 10. maj.
ESA-Exploration workshop for forskere og virksomheder
Opdateret program og tilmelding. Heldags workshop den 10. april med Exploration eksperter fra European Space Agency, ESA. Hør om planerne for den internationale rumstation, Månen og Mars og få lejlighed til at præsentere dine planer og interesser i ESA’s European Exploration Envelope Programme, E3P
Voyage 2050 - deltag i planlægningen af ESA's nye Science missioner
ESA Science beder forskermiljøet i medlemslandene om input til den næste langsigtede plan for ESA Science programmet kaldet ”Voyage 2050”. Der kan både søges om medlemskab i et topical teams og indsendes forslag til forskningsområder
Andreas Mogensen på besøg i Danmark
ESA astronaut, Andreas Mogensen, besøger i marts en række danske skoler og gymnasier. Her vil han fortælle om sit arbejde hos NASA i Houston og de nye planer for missioner til Månen og Mars, som ESA (European Space Agency) og NASA samarbejder med Rusland, Japan, Kina mv. om at realisere.
Indkaldelse af forslag til observationer med ESA's INTEGRAL
ESA Science har d. 25. februar 2019 offentliggjort en ”Announcement of Opportunity” for forskning med INTEGRAL. Formålet er at indsamle forslag til nye observationer der kan udføres i 2020.
Indkaldelse af forslag til ny forskning ved brug af Cluster missionen
ESA Science har d. 25. februar offentliggjort en ”Announcement of Opportunity”. Formålet er at indsamle forslag til specielle forskningsmuligheder, der gør brug af Cluster missionen.
Husk at tilmelde dig ESA's 2019 Living Planet Symposium
Det er nu muligt at registrere sig til ESA’s Living Planet Symposium indtil 30. april 2019. Arrangementet afholdes hvert tredje år, og i år i Milano, Italien 13. – 17. maj 2019. Symposiet er vokset i omfang for hver gang, det er blevet afholdt, og forventningerne er store til dette års arrangement.
Ørsted Satellitten 20 år
Lørdag den 23. februar er det 20 år siden, den lille seje satellit Ørsted blev sendt I kredsløb om Jorden fra Vandenberg basen i USA for at måle jordens magnetfelt. DTU Space og en række danske aktører var involveret I udviklingen
Copernicus Supplier Industry Days
27. og 28. marts 2019 inviterer ESA til Supplier Industry Days med fokus på jordobservationsprogrammet Copernicus. Arrangementet har til formål at give europæiske rumvirksomheder mulighed for dialog og måske konsortiedannelse til udbud for udviklingen af fremtidige Copernicus satellitter.
Få ny viden om biologi og materialer med forsøg i rummet
Danmarks medlemsskab af European Space Agency giver danske forskere og virksomheder mulighed for at gennemføre forsøg og forskning i vægtløshed i rummet. Du kan løbende indsende din ansøgning om at udnytte muligheden for opsendelser til den internationale rumstation, parabolfly, Drop Tower mm.
Velbesøgt workshop om ESA’s teknologiprogrammer
Rumkontoret i Styrelsen for Forskning og Uddannelse afholdt den 4. februar en workshop for at give danske virksomheder, universiteter og myndigheder inspiration til at udvikle ny teknologi i samarbejde med ESA og kendskab til støttemuligheder i GSTP, NAVISP, InCubed og ARTES med frist 1. maj.
Deltag i den danske CanSat-konkurrence 2019
Lige nu kan gymnasier i hele landet tilmelde sig dåse-satellit-konkurrencen CanSat 2019 og vinde en rejse til den europæiske konkurrence. Den nationale konkurrence foregår på Kompedal Lejrskole ved Silkeborg fra 6.-8. maj 2019, og der er plads til 10 deltagende hold fra hele landet.
Rettelse: Søg støtte til teknologiudvikling og aktiviteter, der bruger satellit- og rumteknologi hos ESA
Ny søgerunde i 2019. Det er nu muligt for danske virksomheder og institutioner at søge om støtte til deres egne idéer til teknologiudvikling og brug af satellit data på rumområdet igennem det danske bidrag til ESA. Alle virksomheder og institutioner kan komme i betragtning.
Der er åben for tilmelding til ESA’s sommerskole i Alpbach
Årets tema for ESA’s sommer skole er “Geophysics from Space using Micro- or Nano-Satellite Constellations”. Den afholdes 16.-25. juli i Alpbach/Tyrol, Østrig. Tilmelding senest 31. marts. Studerende skal selv finde finansiering til at deltage.
Er studiet for kedeligt eller sommerferien for lang?
Så tag på kursus i rummet. Der er rigtig mange muligheder for at lære nyt og få internationale kontakter på kursus eller sommerskole. Mange sommerskoler er endda gratis at deltage i. Få insider-tips til mulighederne fra én, der har været der selv.
Hvordan får man job hos ESA?
Kandidater med naturvidenskabelig eller teknisk baggrund kan med fordel være mere opmærksomme på de mange tidsbegrænsede jobs som ”contractor” hos European Space Agency, ESA. De fleste ”contractor” jobs udbydes af seks store europæiske rumvirksomheder, der har aftaler med ESA.
ESERO og Tektanken intensiverer samarbejdet mellem rumvirksomheder og skoler
En ekstrabevilling fra Styrelsen for Forskning- og Uddannelse gør det nu muligt at etablere et bedre samarbejde mellem rumvirksomheder og lokale skoler. Det skal ske gennem Tektanken - det nationale netværk for skole-virksomhedssamarbejde, der allerede omfatter 300 danske virksomheder.
Hør om nye udbud i ESA's NAVISP program
European Space Agency, ESA, inviterer nu virksomheder til Industry Days den 17.-18. januar 2019 for teknologiprogrammet for navigation NAVISP. Industry Days giver europæiske virksomheder mulighed for at hente inspiration til nye projekter og samarbejde - møde ESA eksperter og netværke.
Nyt unikt elektromagnetisk test center på DTU i Lyngby
Det er DTU’s ekspertise inden for test af elektromagnetiske systemer, der er grundlaget for det nye test center. Centret bliver forbundet til det eksisterende radiodøde rum for test af antenner, som DTU driver i samarbejde med European Space Agency.