ESA-nyheder

NY DATO - Vil du være rumentreprenør
LAUNCHPAD - Danmarks første nationale præinkubationsprogram for potentielle studenteriværksættere med passion for rumteknologi – er flyttet til 10.-21. august 2020. Programmet skal accelerere modningen af de bedste ideer til ESA BIC Denmarks inkubationsprogram. Tilmeld dig inden 30. juni 2020.
Fejringen af 10 års jubilæet for CryoSat ESA’s is-satellit er udsat
ESA udsætter pga. Covid-19 situationen den planlagte CryoSat 10th Anniversary Science Conference til 5. – 8. oktober 2020. Konferencen planlægges stadig afholdt i Taormina på Sicilien.
ESA’s møde om den videre udvikling af Copernicus Imaging Microwave Radiometer Mission (CIMR) er blevet udsat
Grundet Covid-19 situationen har ESA besluttet at udsætte CIMR mødet til 2. – 4. september 2020. Mødet planlægges afholdt i ESTEC i Holland.
Launch af ESA BIC Denmark
Den 4. marts slår European Space Agency Business Incubation Centre Denmark (ESA BIC Denmark) officielt dørene op med et arrangement på DTU i Kgs.
Ny deadline for deltagelse i NASAs Mars rover mission
Ifølge NASA er deadline for indsendelse af en obligatorisk Notice of Intent (NOI) til NASAs Mars 2020 Rover mission blevet forlænget til den 27. januar 2020.
Vær med til at fejre 10 års jubilæum for CryoSat - ESA’s is-satellit
ESA inviterer til en konference med fokus på den omfattende information om især is men også indenfor oceanografi, hydrologi og geodæsi, der er resultatet af de 10 år CryoSat satellitten foreløbig har været operationel. Konferencen finder sted i Taormina, Italien den 20-23 april 2020.
Polar Science Workshop 17. - 19. juni 2020 i København
Med baggrund i de nyeste teknologiske muligheder inden for jordobservation sætter ESA og EU Kommissionen i fællesskab fokus på de store videnskabelige udfordringer i de polare områder for de kommende år. Workshoppen arrangeres i samarbejde med DTU Space.
Dansk deltagelse i ESA's teknologiprogrammer
I november i år gav Danmark på ny tilsagn om deltagelse i ESA’s teknologiprogrammer ARTES, GSTP og NAVISP. I 2020 vil Styrelsen for Forskning og Uddannelse offentliggøre processen for at søge støtte til aktiviteter i programmerne over de næste tre år.
Er du innovativ med interesse i Cubesats og kunstig intelligens – så læs videre
ESA indkalder forslag til en ny Φ -SAT-2 Challenge. Virksomheder og forskere inden for jordobservation opfordres til at indsende forslag baseret på anvendelsen af kunstig intelligens i forbindelse med udviklingen af en potentiel ny cubesat mission - Φ-sat-2 missionen.
ESA deltager ved klimatopmødet COP25 i Madrid
ESA deltager med viden og kompetencer fra ESA's og EU's klima- og jordobservationssatellitter ved COP25.
Interview med Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen om Arktis og rummet
I forbindelse med konkurrenceevnerådsmøde den 29. november blev Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen interviewet om Arktis og rummets betydning for grøn omstilling. Se videoen her.
Dansk deltagelse i ESA's rumprogrammer
Den europæiske rumorganisation, ESA, har netop afsluttet ministerkonferencen Space19+. Her blev der givet samlet tilsagn om et historisk stort budget på i alt ca. 95 milliarder kr. til nye aktiviteter de næste tre år.
Intelligent tekstil fra Ohmatex A/S er klar til rumstationen
Bukser til astronauter med et ikke-invasivt muskelovervågningssystem (GAIN: Garments for Advanced INsights) skal snart afprøves på den internationale rumstation. Teknologien i GAIN vil også kunne bruges til at holde øje med, hvordan musklerne i benene opfører hos patienter og sportsudøvere.
ESA og NASA vil samarbejde om kommunikation og navigation til månen
Med udsigten til mange månemissioner fra bl.a. NASA i det næste årti har ESA sat sig i spidsen for at udvikle den nødvendige kommunikations- og navigationsinfrastruktur omkring månen. Britiske virksomheder er udvalgt til at udvikle satellitterne. NASA skal bringe dem til månen.
Vil du være med til at udvikle seks nye Copernicus missioner?
Der er ansøgningsfrist 2. december 2019 for eksperter til Mission Advisory Groups til udvikling af seks ”High Priority Candidate Missions” under Copernicus. Eksperterne skal rådgive ESA om satellitternes videnskabelige formål, instrumentdesign og om, hvordan data fra satellitterne kan udnyttes.
Space Night på Geologisk Museum
Fredag den 1. november holder Geologisk Museum aftenåbent. Kom og hør rumforskere, rumvirksomheder og den europæiske rumorganisation, ESA fortælle om astronomi, planetforskning, rumforskning, rumteknologi, astrofotografi, og om hvordan du selv kan komme til at arbejde med det.
Flere danske rumvirksomheder engagerer sig i børn og unge
ESERO Danmark går foran i ESA’s arbejde for at engagere rumvirksomheder, så skoler får mulighed for blandt andet virksomhedsbesøg, der giver inspiration i STEM undervisningen. ESA opfordrer nu andre lande til at gøre det samme, som supplement til rum-inspirerede lærerkurser og undervisningsmateriale
Lær at bruge ESA's Concurrent Design Facility
Med ansøgningsfrist 11. november 2019 kan ingeniør- og fysikuniversitetsstuderende søge om at deltage i Concurrent Engineering Workshop 14.-17. januar 2020. Concurrent Design Facility (CDF) er en facilitet, der gør det muligt for alle udviklere af en rummission at arbejde på en rummission samtidig.
Tid til et internationalt rum-job?
De næste ti år går 60 % af de ansatte i European Space Agency på pension. Der åbner sig derfor løbende nye muligheder for rumingeniører, astrofysikere, jurister, controllere mv. Der er mangel på danskere i ESA. Har du kvalifikationerne i orden, kan du let komme til at arbejde med ESA's rummissioner
ESA indkalder forslag til ”Fly your Satellite!” programmet
ESA opfordrer igen i år hold af universitetsstuderende til at indsende forslag til bygning af små satellitter – CubeSats. Formålet med programmet er uddannelse og udvikling af studerendes kompetencer i at bygge satellitter. Ansøgningsfristen er 13. oktober.
Invitation til ESA’s nye Business in Space Growth Network
Hvordan kan vi udnytte den internationale rumstation og Månen til kommercielle aktiviteter, der skaber nye indtjeningsmuligheder og vækst? Det kan du være med til at undersøge og sparre om i det nye netværk Business in Space Growth Network, BSGN. Send din interessetilkendegivelse inden 10. maj.
Voyage 2050 - deltag i planlægningen af ESA's nye Science missioner
ESA Science beder forskermiljøet i medlemslandene om input til den næste langsigtede plan for ESA Science programmet kaldet ”Voyage 2050”. Der kan både søges om medlemskab i et topical teams og indsendes forslag til forskningsområder
Andreas Mogensen på besøg i Danmark
ESA astronaut, Andreas Mogensen, besøger i marts en række danske skoler og gymnasier. Her vil han fortælle om sit arbejde hos NASA i Houston og de nye planer for missioner til Månen og Mars, som ESA (European Space Agency) og NASA samarbejder med Rusland, Japan, Kina mv. om at realisere.
Indkaldelse af forslag til observationer med ESA's INTEGRAL
ESA Science har d. 25. februar 2019 offentliggjort en ”Announcement of Opportunity” for forskning med INTEGRAL. Formålet er at indsamle forslag til nye observationer der kan udføres i 2020.
Indkaldelse af forslag til ny forskning ved brug af Cluster missionen
ESA Science har d. 25. februar offentliggjort en ”Announcement of Opportunity”. Formålet er at indsamle forslag til specielle forskningsmuligheder, der gør brug af Cluster missionen.
Husk at tilmelde dig ESA's 2019 Living Planet Symposium
Det er nu muligt at registrere sig til ESA’s Living Planet Symposium indtil 30. april 2019. Arrangementet afholdes hvert tredje år, og i år i Milano, Italien 13. – 17. maj 2019. Symposiet er vokset i omfang for hver gang, det er blevet afholdt, og forventningerne er store til dette års arrangement.
Ørsted Satellitten 20 år
Lørdag den 23. februar er det 20 år siden, den lille seje satellit Ørsted blev sendt I kredsløb om Jorden fra Vandenberg basen i USA for at måle jordens magnetfelt. DTU Space og en række danske aktører var involveret I udviklingen
Få ny viden om biologi og materialer med forsøg i rummet
Danmarks medlemsskab af European Space Agency giver danske forskere og virksomheder mulighed for at gennemføre forsøg og forskning i vægtløshed i rummet. Du kan løbende indsende din ansøgning om at udnytte muligheden for opsendelser til den internationale rumstation, parabolfly, Drop Tower mm.
Velbesøgt workshop om ESA’s teknologiprogrammer
Rumkontoret i Styrelsen for Forskning og Uddannelse afholdt den 4. februar en workshop for at give danske virksomheder, universiteter og myndigheder inspiration til at udvikle ny teknologi i samarbejde med ESA og kendskab til støttemuligheder i GSTP, NAVISP, InCubed og ARTES med frist 1. maj.
Deltag i den danske CanSat-konkurrence 2019
Lige nu kan gymnasier i hele landet tilmelde sig dåse-satellit-konkurrencen CanSat 2019 og vinde en rejse til den europæiske konkurrence. Den nationale konkurrence foregår på Kompedal Lejrskole ved Silkeborg fra 6.-8. maj 2019, og der er plads til 10 deltagende hold fra hele landet.