ESA-nyheder

Rettelse: Søg støtte til teknologiudvikling og aktiviteter, der bruger satellit- og rumteknologi hos ESA
Ny søgerunde i 2019. Det er nu muligt for danske virksomheder og institutioner at søge om støtte til deres egne idéer til teknologiudvikling og brug af satellit data på rumområdet igennem det danske bidrag til ESA. Alle virksomheder og institutioner kan komme i betragtning.
Der er åben for tilmelding til ESA’s sommerskole i Alpbach
Årets tema for ESA’s sommer skole er “Geophysics from Space using Micro- or Nano-Satellite Constellations”. Den afholdes 16.-25. juli i Alpbach/Tyrol, Østrig. Tilmelding senest 31. marts. Studerende skal selv finde finansiering til at deltage.
Er studiet for kedeligt eller sommerferien for lang?
Så tag på kursus i rummet. Der er rigtig mange muligheder for at lære nyt og få internationale kontakter på kursus eller sommerskole. Mange sommerskoler er endda gratis at deltage i. Få insider-tips til mulighederne fra én, der har været der selv.
Hvordan får man job hos ESA?
Kandidater med naturvidenskabelig eller teknisk baggrund kan med fordel være mere opmærksomme på de mange tidsbegrænsede jobs som ”contractor” hos European Space Agency, ESA. De fleste ”contractor” jobs udbydes af seks store europæiske rumvirksomheder, der har aftaler med ESA.
ESERO og Tektanken intensiverer samarbejdet mellem rumvirksomheder og skoler
En ekstrabevilling fra Styrelsen for Forskning- og Uddannelse gør det nu muligt at etablere et bedre samarbejde mellem rumvirksomheder og lokale skoler. Det skal ske gennem Tektanken - det nationale netværk for skole-virksomhedssamarbejde, der allerede omfatter 300 danske virksomheder.
Nyt unikt elektromagnetisk test center på DTU i Lyngby
Det er DTU’s ekspertise inden for test af elektromagnetiske systemer, der er grundlaget for det nye test center. Centret bliver forbundet til det eksisterende radiodøde rum for test af antenner, som DTU driver i samarbejde med European Space Agency.
Start dit rumeventyr i et ESA Young Graduate Trainee program
ESA leder efter mere end 100 skarpe hjerner, der kan blive en del af YGT teamet. Praktikophold er hovedsageligt tiltænkt studenter fra ingeniørvidenskab, naturvidenskab, IT, samfundsvidenskab og erhvervsorienterede uddannelser. Du har mulighed for at søge allerede nu, og frem til den 16. december
Styrk dine kompetencer og karrieremuligheder på Space University
International Space University (ISU) tilbyder uddannelsesprogrammer målrettet ambitiøse studerende og fagpersoner inden for alle discipliner relateret til rummet. Ansøgningsvinduet til næste års programmer er nu åbent. Ansøg tidligt og få mulighed for at få en del af uddannelsen finansieret.
Flyv din egen raket!
ESA indkalder nu ansøgninger fra bachelorstuderende, der gerne vil prøve at bygge og opsende deres egen raket fra det norske rumcenter på Andoya i Nordnorge i april 2019. Ansøgningsfristen er den 26. oktober 2018.
Kom til åbent hus i ESA
De fleste af den europæiske rumorganisation, ESA’s satellitter og andre rumfartøjer er de seneste 40 år blevet bygget eller testet på ESTEC. Åbent hus i ESA er derfor en unik mulighed for at få indblik i det europæiske rum-eventyr. Åbent hus er for alle og afholdes søndag den 7. oktober 2018.
Søg stillingen som ombudsmand hos den Europæiske Rumorganisation, ESA
ESA søger netop nu kandidater der kan besætte stillingen som ombudsmand, da den nuværende går på pension. I den forbindelse har ESA anmodet alle medlemsstater om at dele stillingsopslaget. Fristen for at ansøge er forlænget til den 24. august 2018
Er du en dreven udvikler af apps, og vil du gerne arbejde sammen med ESA?
Nu kan erfarne app-udviklere søge om at deltage i ESA's Space App Camp i Frascati i september 2018. For syvende gang afholder ESA en hackaton, hvor du får muligheden for at vise hvordan data fra satellitter kan bruges til at lave forretning her på jorden.
Praktik i ESA giver unikke muligheder
Hvert år udbyder ESA praktikophold, der giver unikke muligheder for at få erfaringer i udvikling og drift af rummissioner. Opholdet giver gode muligheder for videre job i rum-industrien og ikke mindst i ESA. Læs her en tidligere praktikants beretning.
ESA indkalder snart forslag til ny type science mission
I løbet af juli vil ESA indkalde til forslag fra forskergrupper evt. i samarbejde med virksomheder til Science direktoratets nye F-mission. F-missioner er missioner, som dels tænkes at blive gennemført hurtigt, dels at have et begrænset budget.
Ny deadline 1. juli for tilmelding til Space App Camp Copenhagen
IT Universitetet inviterer til Space App Camp Copenhagen den 13.-17. august 2018 - den første SpaceApp Camp eller hackaton i Danmark. Her skal studerende fra forskellige fagområder udvikle kreative og innovative mobile apps, der udnytter satellitdata. Deadline for ansøgninger er 1. juli 2018.
Gode muligheder for danske kontrakter på ESA’s Earth Explorer Biomass mission
Danmark og andre mindre medlemslande har endnu ikke vundet opgaver med udvikling af Biomass missionen, der opsendes i 2021. ESA forudser derfor, at danske virksomheder og forskningsinstitutioner har gode muligheder for at deltage, når de næste opgaver kommer i udbud i løbet af det næste års tid.
Følg med når Andreas Mogensen guider astronauter på rumvandring
Torsdag den 14. juni skal to af Andreas Mogensens astronautkolleger på rumvandring for at installere to nye videokameraer. De nye kameraer skal bruges når SpaceX og Boeings bemandede fartøjer inden længe skal tilkobles rumstationen.
Rumobservatoriet ASIM har sendt sine første billeder af kæmpelyn
Det har taget mere end 10 år, men nu har forskere i bl.a. Danmark, Norge, Spanien og Italien endelig fået de første billeder fra rumobservatoriet ASIM. ASIM har taget sine første billeder af kæmpelyn over den indonesiske ø Sumatra en nat i april.
Bliv den næste Space Exploration master
Har du den mest innovative forretningsidé indenfor Space Exploration? ESA udbyder præmier på op mod 800.000 euro til vinderne.
Danske folkeskoleelever lærer at anvende realtids data fra rummet
Danske skolebørn får nu mulighed for at deltage i et læringsprojekt om brug af satellitbilleder til analyse relevante brændpunkter globalt. Projektet er opstået som et samarbejde mellem københavnske folkeskoler, ESERO, ESA og direktøren for rumfartsvirksomheden Ascend XYZ.
Prøv en tur i Andreas Mogensens rumkapsel
Tirsdag den 8. maj 2018 åbnede særudstillingen RUMMET TUR-RETUR på Danmarks Tekniske Museum med Andreas Mogensens Soyuz rumkapsel. Andreas Mogensen, prins Joachim og kulturminister Mette Bock holdt åbningstaler. De håber alle udstillingen vil gøre endnu flere fascinerede af natur og teknik.
Kom til hackaton på IT Universitetet og vind 10.000 kr.
IT Universitetet inviterer til Space App Camp Copenhagen den 13.-17. august 2018 - den første Space App Camp eller hackaton i Danmark. Her skal studerende fra forskellige fagområder udvikle kreative og innovative mobile apps, der udnytter satellitdata. Deadline for ansøgninger er den 1. juli 2018.
Erhvervsliv, forskere og ministre har indgået aftale om Teknologipagten
Op mod 50 partnere og ambassadører fra dansk erhvervsliv, undervisnings-, uddannelses- og forskningsverdenen har indgået en pagt for at styrke interessen for natur og teknik. Den danske ESA astronaut Andreas Mogensen er udnævnt til særlig ambassadør.
ASIM observatoriet virker som det skal og har sendt sine første data til forskerne
Forskere og ingeniører fulgte processen tæt, da ASIM-observatoriet fredag den 13. april blev monteret på ydersiden af den internationale rumstation ved hjælp af rumstationens robotarm. Henover weekenden blev der tændt for strømmen, og de første data blev sendt til kontrolcentret i Belgien.
Andreas Mogensens rumkapsel er landet i Danmark
Det er med stor glæde, at Danmarks Tekniske Museum har modtaget rumkapslen, der sendte Danmarks første astronaut Andreas Mogensen ud i rummet, Soyuz rumkapslen TMA-18M.
ASIM er velankommet til den internationale rumstation
Den 4. april 2018 kl. 15.45 dansk tid ankom det dansk-ledede ASIM-instrument i rumfartøjet Dragon til den internationale rumstation efter en succesfuld opsendelse af SpaceX raketten den 2. april kl. 22.30.
Andreas Mogensen sørger for, at ASIM kommer sikkert til ISS
Når SpaceX fartøjet Dragon sammenkobles med den internationale rumstation sidder ESA astronaut Andreas Mogensen i NASA’s kontrolcenter og holder kontakten med sine astronautkolleger på ISS, der skal sørge for sikker docking af Dragon.
Ny hjemmeside bringer rummet ind i gymnasiet
Tre gymnasielærere skaber overblik over baggrund, data og fremgangsmåder til at bringe satellitbilleder ind i undervisningen i gymnasiet. Der er materiale til syv europæiske cases og meget mere.
ASIM er nu klar til SpaceX raketten og den internationale rumstation
Danske eksperter har den seneste tid haft lange arbejdsdage for at få gjort ASIM-instrumentet helt klar til SpaceX 14, så ASIM den 2. april 2018 kan sendes op og blive monteret uden på den internationale rumstation.
DMI skal være med til at udforme kommende europæiske satellitter
To af DMI's forskere skal vejlede European Space Agency, ESA i valget af den helt rigtige udstyrspakke til en af Europas kommende satellitter.