Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet ESA ESA-nyheder ESA og NASA vil samarbejde om kommunikation og navigation til månen

ESA og NASA vil samarbejde om kommunikation og navigation til månen

Med udsigten til mange månemissioner fra bl.a. NASA i det næste årti har ESA sat sig i spidsen for at udvikle den nødvendige kommunikations- og navigationsinfrastruktur omkring månen. Britiske virksomheder er udvalgt til at udvikle satellitterne. NASA skal bringe dem til månen.
Kontakt
Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 02
Email: pse@ufm.dk

ESA og NASA fælles samarbejde (billede)

Det er ingen hemmelighed at mennesker og robotter igen skal til månen. Men hvordan skal mennesker og robotter på månen kommunikere med jorden og finde vej på månen? Kommunikation og navigation på månen vil ligesom på jorden være afhængig af satellitter i kredsløb om månen.

Den, der kommer først med denne infrastruktur, kan på længere sigt opnå store kommercielle gevinster, når fremtidens måneøkonomi med fx minedrift og mange videnskabelige missioner engang bliver en realitet.

ESA har derfor sat sig i spidsen for at udvikle en kommerciel europæisk løsning sammen med de britiske virksomheder Surrey Satellite Technology Ltd og Goonhilly Earth Station med støtte fra det britiske rumagentur. Der er tale om et privat-offentligt partnerskab, hvor virksomhederne tager investeringsrisikoen, mens ESA til gengæld som en kommende fast kunde bidrager med en fast indtægt.

Initiativet er et af ESA’s mest profillerede initiativer i bestræbelserne at hjælpe europæiske rumvirksomheder til at blive en del af fremtidens måneøkonomi. En stærkere kommerciel involvering i investeringer i ny ruminfrastruktur ses desuden i stigende grad som en forudsætning for opfylde de internationale mål for Space Exploration og er ligeledes en vigtig del af ESA’s arbejde på at gøre Europa til en attraktiv partner for NASA.

Senest opdateret 07. november 2019