Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet ESA ESA-nyheder Intelligent tekstil fra Ohmatex A/S er klar til rumstationen

Intelligent tekstil fra Ohmatex A/S er klar til rumstationen

Bukser til astronauter med et ikke-invasivt muskelovervågningssystem (GAIN: Garments for Advanced INsights) skal snart afprøves på den internationale rumstation. Teknologien i GAIN vil også kunne bruges til at holde øje med, hvordan musklerne i benene opfører hos patienter og sportsudøvere.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Intelligent tekstil fra Ohmatex (billede)
Foto: Ohmatex/ESA

Den 11. november indgik European Space Agency, ESA en ny kontrakt med Ohmatex A/S, der i samarbejde med Danish Aerospace Company Asp har udviklet et nyt bærbart ikke-invasive muskelovervågningssystem. Et samarbejde med Københavns Universitet sikrer den medicinske afprøvninger af GAIN. Ohmatex A/S er hovedansvarlig for kontrakten, mens DAC skal stå for sikkerhed og kvalificering til brugen i rummet.

GAIN er nu klar til at bliver tilpasset til brug og afprøvning i rummet og forventes opsendt i 2021. Systemet måler ændringer i volumen i benene og dermed væskeforskydninger, den elektriske aktivitet og iltmætning i musklerne. Dette vil gøre det muligt at undersøge hvordan musklerne i benene opfører sig under motion i rummet og på jorden.

 

Senest opdateret 14. november 2019