Gå til indhold
Du er her: Forside Forskning og innovation Rumområdet Rummet og Danmark Partnerskaber Partnerskabet for Rumrelaterede Uddannelser

Partnerskab for Rumrelaterede Uddannelser

Danmark skal være blandt de førende til at anvende rumbaseret teknologi, viden, data og infrastruktur som en uddannelsesmæssig ressource på de danske universiteter. Partnerskabet vil arbejde for at realisere denne vision gennem samarbejde på tværs af de danske universiteter.
Kontakt
Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Rumforskning og -teknologi i uddannelser

Partnerskabet ser det som en styrke, at partnerskabet omfatter meget forskellige rumrelaterede uddannelser – fra de grundvidenskabelige til ingeniør- og IT-uddannelser – og at det er gennem samarbejdet mellem forskellige aspekter af rumområdet og i spændingsfeltet mellem det teoretiske og det operationelle, at det er muligt at skabe noget originalt, som ikke allerede findes.

Rumforskning og -teknologi skal forstås i bredest mulige forstand og inkluderer:

  • De ingeniørmæssige aspekter i relation til design, konstruktion, test, opsendelse og drift af instrumenter og/ eller sonder i rummet.
  • Anvendelser der udnytter rummet til udforskning af universet og Solsystemet, forskning i Jordens klima og naturressourcer, miljø, fysiske processer og strukturer, sikkerhedsmæssige og overvågningsmæssige aspekter
  • Forskning i den teknologi der er relateret til disse anvendelser, herunder instrumentering, samt metoder og modeller til behandling og fortolkning af data.

Open for business

Partnerskabet har defineret 7 temaer, som de vil samarbejde om at realisere den kommende tid. Hvis du eller din organisation er interesseret i at vide mere om eller deltage i partnerskabet, er du velkommen til at tage kontakt.

1 Nationalt studenter-rumprogram for større rumbaserede eksperimente
2 Øget samarbejde om kurser og projekter
3 Fælles sommerprogrammer og -skoler for studerende i Danmark. 
4 Bedre formidling af internationale uddannelsestilbud i EU, ISU og ESA for danske studerende 
5 Samarbejde med rumerhvervet om at udbygge mulighederne for studenterprojekter i virksomheder
6 Erfaringsudveksling
7 Kortlægning af rumrelaterede uddannelsesaktiviteter 

Alle temaer er åbne for alle deltagere i partnerskabet, der består af seks danske universiteter. Partnerskabet er desuden åbent for nye deltagende institutioner og for samarbejde med øvrige interessenter på rumområdet.

Københavns Universitet Anja C. Andersen
Morten Bo Madsen
Christine Schøtt Hvidberg
Rasmus Fensholt
   
Aarhus Universitet Christoffer Karoff
Hans Kjeldsen
   
Syddansk Universitet Mads Toudal Frandsen
Anders Stengaard Sørensen
   
DTU Henning Skriver
Edvard Foss
   
IT-Universitetet Philippe Bonnet
Sebastian Büttrich
   
Aalborg Universitet Jens Frederik Dalsgaard Nielsen

 

Senest opdateret 23. april 2021