Gå til indhold

Poul la Cour Tunnelen - The Danish Aerodynamic and Acoustic Wind Tunnel

Infrastrukturen kan med sin vindtunnel teste store modeller ved høj strømningshastigheder.

Formål

Infrastrukturen besidder en vindtunnel, der kan teste store modeller ved høje strømningshastigheder op til 105m/s (378 km/t) både aerodynamisk og aeroakustisk. I vindtunnelen er der 384 tryksensorer, 84 mikrofoner, samt sensorer til at måle temperatur, fugt, vinkling af modellen m.m. Teknologien muliggør eksperimenter til forskningsmæssig og kommercielt brug. 

Vindtunnelen er organiseret under DTU Vindenergi. Den daglige leder sørger for, at der tiltrækkes arbejde og projekter til vindtunnelen. Lederen er seniorforsker og sørger for, at arbejdet har tilstrækkelig forskningsmæssig relevans og at vindtunnelen udvikles i den rigtige retning. Derudover er der en driftsleder, der står for den daglige drift og det praktiske arbejde, der skal udføres.

Værtsinstitution: Danmarks Tekniske Universitet

Øvrige deltagere: Ingen

Adgang: Institutioner og firmaer kan leje vindtunnelen på dagsbasis, men den vil generelt udlejes en uge ad gangen. Med undtagelse af mikrofonerne vil alt måleudstyr udlejes sammen med vindtunnelen. Booking af vindtunnellen sker som udgangspunkt ved først til mølle-princippet, men kommercielle målinger skal højst ske 50 pct. af tiden, mens forskningsmålinger skal ske i den resterende del af tiden.

Brugerbetaling: Ja, på hele forskningsinfrastrukturens faciliteter for alle målgrupper

Primære målgruppe: Værtsinstitutionens egne og eksterne forskere samt virksomheder fra Danmark og udlandet

Udbudte services: Test og kalibreringsydelser

Øvrige informationer

  • Bevillingsår: 2011
  • Bevillingsbeløb fra UFM: 40.000.000 kr. 
  • Første år i fuld drift: 2019
  • Fagområde: Energi, Klima og Miljø
  • Type: Enkeltstående

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. december 2021