Gå til indhold

Det Danske Tvillingregister - en national og international ressource

Registret blev oprettet i 1950'erne med det formål at studere årsager til kræft og i de senere år er det blevet udvidet, så det nu indeholder information om næsten alle tvillinger født i Danmark siden 1870. Mange danske og internationale forskere bruger registret i deres medicinske forskning.

Formål:

Tvillingeregistret blev grundlagt i 1950'erne i Danmark på baggrund af et initiativ fra USA. Informationer er indsamlet siden 1950'erne og har været digitale siden 1990'erne. Formålet med infrastrukturen var at muliggøre at tvillingeregistret blev udvidet med biologiske data.

Det formelle ansvar varetages af SDU. Der er en fuldtids-universitetsansat laborant, der vedligeholder biobanken. Derudover har infrastrukturen en genetisk forskningsgruppe og en databasegruppe. 

Værtsinstitution: Syddansk Universitet

Øvrige deltagere: Odense Universitets Hospital

Adgang: Ønsker en forsker at få adgang til data, skal der først søges og opnås tilladelse fra registrets ledelse, Datatilsynet og Videnskabsetisk Komité. Der gives ofte adgang til tørre data, mens de våde data (biobanken) er mere restriktive. Tvillingebiobanken kan desuden fremsøges via Danmarks nationale biobank.

Brugerbetaling:   Ja, på dele af forskningsinfrastrukturens faciliteter for udvalgte målgrupper

Primære målgruppe: Værtsinstitutionernes egne og eksterne forskere fra Danmark og udlandet.

Udbudte services: Bemanding og kurser i brug af infrastrukturen

Øvrige informationer:

  • Bevillingsår: 2007
  • Bevillingsbeløb fra UFM: 20.000.000 kr.
  • Første år i fuld drift: 2013
  • Fagområde: Biotek, Sundhed & Life Science
  • Type: Enkeltstående

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 13. januar 2022