Du er her: Forside Minister og ministerium Ministeren Kronikker og debatindlæg Fremtiden tilhører de brave – vil du med?

Fremtiden tilhører de brave – vil du med?

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) bragt i en række regionale medier i uge 16 og 17.

Hver dag, hver time, hvert øjeblik nyder vi godt af forskning. Vi læser nyheder på vores mobiler, kører i vores biler, lytter til musik. Får medicin. Læselys i mørket i bredeste forstand. Alt sammen forskningens frugter.

Vi tænker sjældent over det. Vi glemmer at undres.

Heldigvis har kloge mennesker undret sig for os gennem tiden. Tænkt over, hvorfor æbler falder til jorden, og solen stiger op. Hvordan kræftknuder opstår, og hvor sorte huller får ting til at forsvinde hen.

Den næste uge, hvor videnskabsfestivalen Forskningens Døgn blusser op over hele landet, har vi alle chancen for at blive vækket af søvngængertilværelsen for en stund. Blive forundret når vi tager et smugkig ind bag tæppet til fremtiden.

Bag tæppet gemmer der sig nogle exceptionelt dygtige forskere, vi desværre for sjældent hører om. Deres projekter er inspirerende fortællinger om fremtiden. Deres nysgerrighed, flid og indsigt tager os videre. Deres begær på viden er det stof, Danmarks fremtid er gjort af. For Nordsøolien slipper op en dag – og udover det lejlighedsvise Danefæ har vi hverken guld eller diamanter i mulden under vores fødder.

Det gælder mere end nogensinde før i disse tider om at lytte til klogskaben. Respekten for viden og fakta kan desværre til tider være svær at få øje på i den offentlige debat. Så vi har brug for forskere til at skille sandt fra falskt. Rigtigt fra forkert. Så vi ikke skal støtte os på partsindlæg, men på fakta.

Forskningens Døgn er en festival, hvor du kan være med og få næret ånden og tænkt en tanke, du ellers ikke havde nået at dvæle ved. For vi har jo travlt, ikke sandt? Men intet er så udviklende som mødet med stort vid. Det glæder jeg mig til at opleve og alle har muligheden.

I Politikens Hus kan man møde palæontolog Lee Berger som opdagede Rising Star grotterne i Afrika og den indtil da ukendte menneskerace homo naledi. Eller du kan blive klogere på, om teknologien redde os fra falske nyheder, når IT-Universitetet inviterer til debat om teknologiens rolle i kampen mod falske nyheder.

Forskning er for alle. Tag familien og vennerne med og mød nogle af landets klogeste hoveder i uge 17.

De er i fuld gang med at skabe vores fremtid.

Senest opdateret 27. april 2017