Du er her: Forside Minister og ministerium Ministeren Kronikker og debatindlæg Kære student: Din fremtid kræver forberedelse

Kære student: Din fremtid kræver forberedelse

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) bragt i en række regionale medier i uge 26.

Studenterhuerne har den seneste tid sat deres præg på Danmark. Huen med det traditionelle røde bånd er stadig gængs i gadebilledet. Men den har fået følgeskab af nye venner: Sorte huer, gule huer og orange huer. Gallahuer, økohuer og såkaldte kongehuer.

For hver en farverig hue gemmer sig et farverigt menneske. Med et ønske – må man formode – om at få det bedste ud af fremtiden. Og lad det være sagt med det samme: Noget af det bedste, man kan gøre for at få et rigt liv med mange muligheder, er at tage en uddannelse.

Uddannelse er nøglen til frihed. Til at kunne skabe sit eget liv. Til en tilværelse, hvor ens evner og nye færdigheder kan åbne nye døre.
Uddannelse er samtidig med til at danne os. Det klæder os på til at være deltagende borgere her i fællesskabet. Vi lærer at forholde os kritisk til nyhedsstrømmen og tage ansvar for vores egen læring.

Men det er ikke ligegyldigt, hvilken uddannelse du vælger. Uddannelsen kan give dig et meningsfuldt studieliv, der nærer din passion og udfordrer dine evner. Men uddannelsen bliver også en del af din identitet og er fundamentet for den indtægt, de udfordringer og de muligheder for at få et job, som du vil have i voksenlivet. Derfor er det afgørende, at du har forberedt dig grundigt, før du træffer dit valg.

Din fremtid fortjener forberedelse 

Spørg dig selv om tre ting, inden du sætter dit skæbnekryds.

For det første: Hvad begejstrer dig? Hvad gør dig glad? Hvilke styrker har du? Og hvordan kan de bruges i din kommende uddannelse? Lyt ikke for meget til andres holdning. Afsøg dit eget indre kompas.

For det andet: Hold dig for øje, at uddannelsen en dag får en ende. På den anden side af dimissionen venter virkeligheden. Undersøg derfor jobmulighederne efter uddannelsen. Hvor fører uddannelsen hen? Er der job at få, eller kan du risikere at være jobløs i mange år? Hvad er det vigtige for dig? Er det frihed? Penge? Fleksibiliet? Rejser? Dit valg af uddannelse præger dine muligheder i livet.

For det tredje: Tænk bredere end de klassiske uddannelser. Også geografisk. Det er en myte, at du kun kan uddanne dig i de store byer. Og det er en myte, at dine interesser og kompetencer kun er relevante på én enkelt uddannelse. Uanset om du er god til at skrive, regne, planlægge eller have med mennesker at gøre, kan du bruge dine styrker i mange forskellige typer uddannelser.

Så kære student: Forbered dig godt. Opsøg viden. Tjek det der hedder uddannelseszoom.dk for fakta om løn, jobmuligheder og tidligere og nuværende studerendes vurderinger af uddannelserne. Læs om uddannelsen, og tal med andre unge, som går på den uddannelse, du har tænkt dig at søge ind på.

Og husk, ingen uddannelser er finere end andre. Vi har brug for dygtige folk inden for alle fagområder. Lad ikke en høj karakter være afgørende for, hvor du søger ind, hvis du i virkeligheden hellere vil noget andet.

Uddannelse er gratis for dig, men betalt af os alle. Uddannelse er noget, vi giver til hinanden. Jeg har til gengæld det krav til dig, at når du har valgt dit studie, så skal du slide i det. Knokle for at blive dygtig, udnytte den mulighed du får foræret af vores fællesskab. Derved gør du både dig selv og Danmark en tjeneste.

Sig ja til uddannelse. Ja til friheden der følger med. Men lad ikke tilfældigheden råde, når det gælder dit uddannelsesvalg. Din fremtid fortjener forberedelse.

Tillykke med huen og rigtig god sommer.

Senest opdateret 04. juli 2017