Gå til indhold
Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg 2018 Vælg din uddannelse med omtanke

Vælg din uddannelse med omtanke

Debatindlæg af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) bragt i en række regionale dagblade i uge 8 og 9.

En vigtig dato nærmer sig for mange tusinde unge. Den 15. marts er der nemlig frist for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2. Måske er du én af dem, der skal søge ind? Valget af uddannelse er et vigtigt valg. For det vil præge dit arbejdsliv. Og det vil præge den viden og dannelse, du bringer med dig videre i livet.

Når du skal vælge, så overvej, hvilket fag og studieform, der passer til dig. Er du mest til at fordybe dig i klassisk arkæologi på universitet? Eller vil du hellere gå på en uddannelse, hvor der er en del gruppearbejde, og hvor du eksempelvis kommer ud i praktik, som man for eksempel gør på pædagoguddannelsen.

Overvej, hvor dine evner bedst kan bruges. Fremtidens arbejdsmarked stiller krav om teknisk forståelse, men stiller også krav om kreativitet, samarbejde, empati og menneskekundskab. Derfor har vi brug for studerende, som tilegner sig dyb og tværfaglig forståelse, og som kan tænke nyt og tage aktiv del i et demokratisk samfund.

Din fremtid fortjener forberedelse. Og du træffer bedst dit valg om uddannelse på et oplyst grundlag. På Uddannelseszoom.dk kan du få overblik over de forskellige uddannelser, sammenligne uddannelser og finde information om for eksempel arbejdsløshed, indkomst og så videre. Her kan du også læse, hvad studerende synes om deres uddannelse.

Det er godt, at du drømmer stort, men det er også vigtigt, at du vælger med omtanke. Dermed mener jeg, at du skal tænke fremtiden ind i dit valg. Er der for eksempel udsigt til at få job efter endt uddannelse? Der er store forskelle på uddannelserne, når det kommer til at få job. Det bør du have i tankerne.

Uanset, hvilken uddannelse du vælger, skal du vide, at det er krævende at tage en videregående uddannelse. Det skal være svært. Og der er krav om, at du gør dig umage, er flittig og fordyber dig. Til gengæld får du en uddannelse, der er betalt af samfundet.

Har din mor eller far en videregående uddannelse, er der stor sandsynlighed for, at du også vælger en videregående uddannelse. Jeg vil opfordre dig til at overveje en ekstra gang, hvad der er rigtigt for dig.

Uddannelse er en gevinst, både for dig selv og for samfundet. For uddannelse er med til både at gøre os klogere og rigere. Derfor er det et vigtigt valg, der fortjener forberedelse.

Senest opdateret 07. marts 2018