Gå til indhold
Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg 2018 Vælg uddannelse med et klogt hjerte

Vælg uddannelse med et klogt hjerte

Debatindlæg af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) bragt i en række regionale dagblade i uge 26 og 27.

Uddannelse skal give muligheder, så du har frihed til at skabe dit eget liv

Jeg kommer fra et hjem, hvor der bestemt ikke var tradition for at tage en videregående uddannelse. Så det lå ikke i kortene, at jeg skulle læse videre. Da jeg var 18 år, havde jeg fået en lærlingeplads på Q8’s hovedkontor, og jeg var klar til at fortsætte, hvis de ville tilbyde mig et job. Men en dag puffede chefen venligt til mig. Han sagde, at jeg burde tage mig en videregående uddannelse. Og så søgte jeg ind på jurastudiet. Dermed blev jeg en af de få ud af en fætter-kusineflok på 20, som blev akademiker.

Det er gået mig godt, og jeg har kunnet bruge min uddannelse, men min historie er et eksempel på, at valget af uddannelse ofte er lidt tilfældigt. Det er en skam, for det er et vigtigt valg, som bliver bedst af, at vi tænker os om og forbereder os. Min historie er også et eksempel på, at man sagtens kan tage en videregående uddannelse, selv om man kommer fra et hjem, hvor der ikke er tradition for det.

Netop nu bliver huerne sat på studenterne, og mange er i gang med at sende deres ansøgning for at kunne læse videre og forfølge deres drømme. Det er en fantastisk mulighed, som alle danskere har.

Vælg derfor uddannelse med hjertet, men gør det med omtanke. Hiv fat i nogen, du er fascineret af. Er de ikke i omgangskredsen, så find dem f.eks. på podcast eller søg inspiration andre steder. På den måde kan du lede efter din passion. Og undersøg, hvilke muligheder du har for at arbejde med din passion efter studiet. For det er ærgerligt, hvis du først dyrker din interesse på uddannelsen, og så ikke kan finde et arbejde bagefter, hvor du bruger din viden. Tjek også Uddannelseszoom.dk. Her kan du få overblik over de forskellige uddannelser og bl.a. finde information om ledighed. Du bør også afklare, om du er til teori eller en mere praksisnær tilgang. Kort sagt, træf dit valg med det kloge hjerte.

Og husk, at uddannelse er noget, du kan bygge over længere tid. De fleste kommer formentlig til at skifte livsbane flere gange, og derfor er det svært at planlægge en snorlige karriere. Du bør derfor tænke uddannelse som et fundament, der kan bygges ovenpå i takt med, at samfundet og arbejdsmarkedet ændrer sig. Så tro på dit valg.

Jeg håber, at du i løbet af din studietid vil nå at opleve et mere fleksibelt uddannelsessystem, end vi har i dag. Det er noget, jeg vil arbejde for. Så studerende får nemmere ved at prøve sig af i et job undervejs i uddannelsen. Fx ved at give mulighed for at tage et job efter bacheloruddannelsen, og så vende tilbage til studierne senere. Vi skal grundlæggende have et uddannelsessystem, man kan vende tilbage til hele livet, så vi løbende kan lære nyt.

Uddannelse skal give muligheder, så du har frihed til at skabe dit eget liv. Med en god uddannelse får du mulighed for at tage ansvar for dit eget liv. Du får kompetencerne til at skabe og forandre, og du får generelt flere muligheder for at forme din egen livsbane. Husk på det, når du vælger uddannelse i den kommende tid.

Senest opdateret 24. juni 2022