Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg 2019 En bedre pædagoguddannelse er et fælles ansvar

En bedre pædagoguddannelse er et fælles ansvar

Debatindlæg af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen bragt i Politiken 16. oktober 2019.

Jeg har tårnhøje ambitioner for pædagogfaget. En af de første ting jeg gjorde som minister, var at prioritere 127,5 millioner kroner til at gøre pædagoguddannelsen bedre. Og det er bare første skridt. Vi skal videre end det.

For jeg er enig med BUPL og professionshøjskolerne, som havde et indlæg i Politiken den 7. oktober: Den uddannelse, vi har i dag, kan blive bedre. Den skal blive bedre.

Det skal være mere attraktivt at læse til og arbejde som pædagog. Vi skal stille høje og klare krav til de studerende. Kvaliteten af undervisningen skal være i top. Og de studerende skal møde engagerede undervisere og have mange undervisningstimer.  

Derfor er jeg også glad for, at BUPL og professionshøjskolerne spiller aktivt ind med konkrete forslag til, hvordan vi kan løfte pædagoguddannelsen. Og der er ingen grund til at vente. Der er meget, professionshøjskolerne og de studerende allerede nu kan tage fat på.

Først og fremmest skal vi skabe et miljø, hvor de studerende mødes med engagement og faglig stolthed. Vi skal stille høje og klare krav til de studerende, men samtidig skabe en god feedback-kultur, så de studerende hele tiden kan udvikle sig og blive bedre.

De studerende har også selv et ansvar. De skal være aktive, de skal deltage i undervisningen. Og de skal blive bedre til at tage hånd om hinanden, når presset bliver for stort.

Jeg ved, at professionshøjskolerne allerede er i gang. De anbefalinger, følgegruppen for pædagoguddannelsen kom med sidste år, er i gang med at blive realiseret.

Jeg håber, at professionshøjskolerne vil lade sig inspirere af hinanden. Lære af hinandens erfaringer og måder at gøre tingene på. Så vi kan gøre mere af det, der fungerer godt. 

Jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet med pædagoguddannelsen i de kommende år. Nu har vi taget det første skridt. Men vi er langt fra færdige med arbejdet. Vi skal blive ved med at investere i en bedre pædagoguddannelse. For når vi investerer i pædagoguddannelsen, investerer vi i vores børns fremtid.

Senest opdateret 21. oktober 2019