Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg 2019 Mod en ny innovationskultur?

Mod en ny innovationskultur?

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers' debatoplæg til Uddannelses- og Forskningsmødet 2019 den 4. og 5. april 2019.

Velkommen til Uddannelses- og Forskningsmødet 2019.

Danmarks vigtigste brændstof for innovative virksomheder er uddannelse og forskning, og vi har et rigtigt godt udgangspunkt. Danmark er et af verdens stærkeste forskningslande, og vi har mange forskellige og attraktive videregående uddannelser.

I år forsker vi for 23 milliarder på de offentlige institutioner. Men får vi nok ud af vores investeringer? De næste to dage skal vi debattere, hvordan vi skubber den nyeste viden ud i samfundet, skaber samarbejde om innovation og entreprenørskab og får verden til at se mod Danmark.

Årets tema er ’Mod en ny innovationskultur?’ Det kunne også have heddet ’Mod til en ny innovationskultur’. For innovation og entreprenørskab handler om mod. Om at turde tage chancer og om at turde fejle.

Jeg tror, at alle videregående uddannelser kan noget, når det handler om innovation og entreprenørskab. Men vi har brug for at udvikle en stærkere innovationskultur i uddannelses- og forskningsmiljøerne, så vores investeringer i innovationssystemet skaber endnu mere viden og værdi i virksomhederne og i samfundet.

Vores videregående uddannelsesinstitutioner skal give de studerende tro på, at de kan skabe noget nyt. Så de både får en solid kernefaglighed men også lærer at tænke innovativt og skabe noget nyt, som en integreret del af deres uddannelse. Så de tør bringe sig selv i spil og være mere selvstændige.

Samtidig skal vi blive bedre til at hjælpe de unge forskere og iværksætternes gode idéer og projekter hurtigt og effektivt på vej, så de udvikles til deres fulde potentiale. Et målrettet innovationsøkosystem vil være med til at skabe flere virksomheder, som kan vokse sig store til nytte og glæde for alle danskere.

Derfor har regeringen for nylig sat gang i et innovationseftersyn, så vi får klarhed over, hvor vi forbedrer fødekæden fra uddannelse, forskning og innovation til nye produkter og nye virksomheder. Så vi får flere store tanker, der kan være med til at skabe nye videntunge virksomheder.

Min ambition er, at vi om ti år har en række nye virksomheder, hvor vi kan se et link til et dansk forskningsmiljø. Et ambitiøst, men realistisk bud er ti nye virksomheder på ti år, som er mere end 1 milliard kroner værd.

Gennem nationale og internationale cases sætter vi under Uddannelses- og Forskningsmødet fokus på, hvad institutionerne allerede gør, og hvad de sammen med erhvervslivet kan gøre for at skabe mere innovation og iværksætteri i uddannelserne og blandt deres studerende.

Jeg ser frem til en god debat om vejen til en ny innovationskultur.

Vel mødt!

Tommy Ahlers
Uddannelses- og forskningsminister

Senest opdateret 04. april 2019