Min ambition som uddannelses og forskningsminister er, at vi om ti år har flere nye danske virksomheder, der udspringer fra det danske forskningsmiljø. Virksomheder, der kan vokse og være en motor for dansk økonomi. Et ambitiøst – men realistisk bud – er ti nye virksomheder på ti år, der har en omsætning på over 1 milliard kroner. Det kræver, at vi får skabt stærkere rammer for iværksætteri på universiteterne.
Heldigvis er der også en stærk interesse fra vores egne universiteter for at gøre netop dét.
Men vi har brug for ny inspiration. Derfor har jeg sammen med universiteterne og Innovationsfonden for nylig været i innovationslandet Israel. For de kan noget i Israel.
Der er særligt tre ting, jeg har taget med mig hjem.
Rugekasser for start ups og iværksætteri
Ligesom os er israelerne optaget af at levere forskning og innovation i verdensklasse. Men de er bedre til det end os.
Tel Aviv Universitet er f.eks. blandt verdens bedste til at uddanne studerende, der efter endt uddannelse kaster sig ud i nye start ups. Tel Aviv Universitet placerer sig som nr. ni i PitchBooks’ opgørelse over alumners evne til at tiltrække kapital til nystartede virksomheder. Og en opgørelse fra 2017 viste, at alumner fra Tel Aviv Universitet har stået bag ikke mindre end syv unicorns.
Opskriften er en strategisk satsning på iværksættermiljøet på campus. Tel Aviv Universitet har f.eks. indgået et samarbejde med en kapitalfond, så de studerende får adgang til risikovillig kapital, og start-up virksomheder kan søge om laboratorie- eller kontorplads og blive en del af et innovativt miljø.
Vi skal i samme retning i Danmark. Regeringen har derfor foretaget en forenkling af erhvervsfremmesystemet og styrket videnbaseret iværksætteri.
Vi skal turde tænke stort og fejle
Gode rammer gør det ikke alene. For mig er det israelske mind-set en helt grundlæggende faktor i det israelske innovationssystems succes. De tror på det. De er sultne.
I Israel er det snarere frygten for ikke at have prøvet, der driver studerende til at blive iværksættere og skabe start ups. Frygten for at fejle er sekundær. Det er dér, vi skal hen. Vi skal turde kaste os ud i det nye og lære af vores fejl.
Forskning, innovation og iværksætteri flettes sammen
Forskning, innovation og iværksætteri skal ikke foregå i hvert sit lukkede kredsløb, men flettes tæt sammen. Koblingen opstår ikke nødvendigvis af sig selv, så det skal vi hjælpe forskerne med
Ligesom de danske universiteter, har israelske universiteter etableret særlige enheder, såkaldte tech-trans enheder på universiteter og universitetshospitaler til at løfte teknologisk forskning fra laboratorierne ud i samfundet. I de israelske tech-trans enheder har de skabt velfungerende processer og helt klare retningslinjer for forskere, der ønsker at kommercialisere deres forskningsideer. Det kan vi lære meget af.