Gå til indhold

Aalborg er med på rumrejsen

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) bragt i flere regionale medier under overskriften "Med på rumrejse" den 2. september 2015.

Aalborg har både forsknings- og erhvervsinteresser på spil, når den danske astronaut Andreas Mogensen fra European Space Agency (ESA) den 2. september 2015 sendes op med en russisk raket fra rumhavnen i Baikonur i Kazakhstan.

Den 38-årige astronaut, der bliver den første dansker i rummet, skal på en 10 dages mission til den Internationale Rumstation. På rumstationen skal han gennemføre videnskabelige eksperimenter og afprøve forskellige former for ny teknologi.

Og her er Nordjylland altså også med på banen. Under missionen skal Andreas Mogensen således udsende to minisatellitter, såkaldte cubesats, der er udviklet af henholdsvis studerende ved Aalborg Universitet og virksomheden GomSpace.

De aalborgensiske studerendes satellit er den femte i rækken af cubesats fra Aalborg Universitet, men den første der udsendes fra den Internationale Rumstation.

GomSpace Aps er en hastigt voksende spin out virksomhed startet af tidligere studerende fra Aalborg Universitet i 2007. Flere danske virksomheder har nogle teknologiske kompetencer, der er i verdensklasse, når det gælder rumteknologi, så det er en fornøjelse, at Nordjylland også kan gøre sig gældende her.

Det er svært at undgå at blive fascineret af rummet og Andreas Mogensens mission. Det er også meningen. Venstre ser meget gerne, at flere unge får interesse for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, og det er vi ikke i tvivl om vil ske med Andreas Mogensens fantastiske rumrejse.

Senest opdateret 29. februar 2016