Gå til indhold

Vigtige regionale uddannelsesbastioner

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) bragt i forskellige versioner i lokale og regionale medier på forskellige datoer.

Uddannelse er forudsætning for vækst – ikke mindst regionalt set. Derfor er den nye regering særdeles optaget af, hvordan et tilstrækkeligt uddannelsesudbud sikres over hele landet. Derfor har vi – som noget af det første på uddannelsesområdet – godkendt 15 nye uddannelsesudbud og to nye akademiuddannelser. Målet er ganske klart: de videregående uddannelsesinstitutioner skal have endnu bedre mulighed for at levere kvalificeret arbejdskraft til især erhvervslivet i hele Danmark. Det forudsætter et regionalt funderet uddannelsesudbud med stærke erhvervsakademier og professionshøjskoler.

Erhvervsakademier og professionshøjskoler er stærkt regionalt forankrede. Det betyder, at danske unge i dag kan læse en videregående uddannelse fra Holstebro til Rønne. Det kan ikke understreges kraftigt nok, hvor vigtigt det er for sammenhængskraften i landet. Bor man i Midt- og Vestjylland, skal man ikke tvinges til Aarhus for at tage en videregående uddannelse. Takket være Erhvervsakademi MidtVest kan man blive alt fra produktionsteknolog til markedsføringsøkonom. Det skal vi have mere af fremover. Af samme årsag har vi i regeringsgrundlaget klargjort, at der skal placeres en ny politiskole i det vestlige Danmark. Og af samme årsag er vi glade for at kunne godkende de føromtalte 15 nye uddannelsesudbud, som vil gøre det muligt at tilbyde flere spændende uddannelsesretninger i Midt- og Vestjylland.

Akkurat som i dag skal Danmark i fremtiden bestå af virksomheder og danskere spredt ud over hele landet. Det er vigtigt, at uddannelsestilbuddene afspejler det mål. Flere erhvervsakademier og professionshøjskoler er godt med. Den udvikling skal fortsætte og styrkes yderligere. Det vil være til gavn for både studerende, institutioner og erhvervslivet.

Senest opdateret 29. februar 2016