Gå til indhold

Vigtige uddannelsesbastioner

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) bragt i Jyllands-Posten den 30. juli 2015.

I dag får 92.477 håbefulde danskere svar på, om de kommer ind på deres drømmeuddannelse. Det er derfor en vigtig dag, ikke kun for de unge, men for hele samfundet. Dagens resultat giver et billede af, hvordan udbuddet af arbejdskraft arter sig i fremtiden. Noget, der er afgørende både regionalt og nationalt. Jeg valgte da også ved min tiltrædelse at godkende 15 nye uddannelsesudbud og to nye akademiuddannelser under devisen, at et uddannelsesudbud styrker udviklingen af hele Danmark. Målet er ganske klart: de videregående uddannelsesinstitutioner skal have endnu bedre mulighed for at levere kvalificeret arbejdskraft til især erhvervslivet i hele Danmark. Det forudsætter et regionalt funderet uddannelsesudbud med stærke erhvervsakademier og professionshøjskoler – noget, der ligger den nuværende regering meget på sinde.

Mange af vore dygtige unge har fået øjnene op for, hvor mange spændende uddannelsesudbud, der findes på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne, og jeg kunne med tilfredshed tidligere på måneden konstatere, at knap 47.500 af de cirka 92.500 ansøgere til de videregående uddannelser er til erhvervsakademierne og professionshøjskolerne. En tilfredsstillende stigning.

Stigningen er positiv af flere årsager. Først og fremmest får institutionernes dimittender en uddannelse af høj kvalitet med i bagagen, men også en uddannelse, der oftest adresserer nogle klokkeklare behov ude i det omkringliggende samfund. Særligt erhvervsakademierne har siden deres etablering formået at lytte til erhvervslivet og imødekomme virksomhedernes reelle behov. Det kan mange uddannelsesretninger uden tvivl lære noget af. Samtidig har både erhvervsakademier og professionshøjskoler været gode til at fastholde deres regionale forankring. Det betyder, at danske unge i dag kan læse en videregående uddannelse fra Holstebro til Rønne. Det kan ikke understreges kraftigt nok, hvor vigtigt det er for sammenhængskraften i landet. Unge, der ikke ønsker at forlade landdistrikterne, bør ikke være tvunget til storbyerne, fordi de ønsker en videregående uddannelse. Det vil ikke være optimalt for hverken den unge, uddannelsesinstitutionen eller for det lokale erhvervsliv.

Derfor skal vi sammen være endnu bedre til at udbrede uddannelsestilbuddene, hvor det er muligt. Vi kan naturligvis ikke have uddannelsesfilialer liggende i hver eneste lille landsby, men i tilfælde, hvor det praktisk kan lade sig gøre uden at gå på kompromis med uddannelseskvaliteten, og hvor der geografisk er efterspørgsel, er det vigtigt med uddannelsesudbud af et vist omfang. Af samme årsag har vi i regeringsgrundlaget klargjort, at der skal placeres en ny politiskole i det vestlige Danmark, og af samme årsag er jeg glad for at kunne godkende de føromtalte 15 nye uddannelsesudbud, som vil gøre det muligt at tilbyde flere spændende uddannelsesretninger i blandt andet Nykøbing Falster og Hadsten.

Akkurat som i dag skal Danmark i fremtiden bestå af virksomheder og danskere spredt ud over hele landet. Det er vigtigt, at uddannelsestilbuddene afspejler det mål. Flere erhvervsakademier og professionshøjskoler er godt med. Den udvikling skal fortsætte og styrkes yderligere. Det vil være til gavn for både studerende, institutioner og erhvervslivet.

Senest opdateret 29. februar 2016