Gå til indhold

Færre men bedre lærerstuderende

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i Fagbladet Folkeskolen den 11. september 2014.

Kære alle nye lærerstuderende. Velkommen til læreruddannelsen. Vi har brug for jer, som brænder for at undervise det mest dyrebare, vi forældre har. Som fremtidens lærere kommer I til at have stor indflydelse på de elever, som I underviser, og vores børn skal naturligvis have så dygtige lærere, som muligt. Hvad der sker i folkeskolen har kæmpe betydning for vores børns liv i og efter skolen, og I skal ud og give vores børn et godt afsæt i livet. 

Det er ingen hemmelighed, at årets optag på læreruddannelsen er faldet. En af årsagerne er, at vi fra politisk side har skærpet adgangskravene, fordi frafaldet på uddannelsen tidligere har været alt for højt. For at sikre at de studerende er kvalificerede og motiverede, har vi indført optagelsessamtaler for ansøgere, der har et lavere gennemsnit end syv fra den adgangsgivende eksamen. Til disse optagelsessamtaler mødte en fjerdedel af ansøgerne ikke op. Så var de nok heller ikke for alvor interesserede i uddannelsen. Det er fint for mig, hvis vi nu kun optager jer, som er fuldt motiverede for at starte på læreruddannelsen.

Trods faldet i optaget er der blevet optaget flere studerende end tidligere, der har et gennemsnit på syv eller derover. Selvom karakterer bestemt ikke er alt, mon ikke det så vil være med til at højne niveauet og øge motivationen hos mange?

Læreruddannelsen er så uhyre vigtig, og vi skal have de bedste lærere til at undervise og være rollemodeller for vores børn. Det er i folkeskolen, det hele starter. Derfor har vi nu en fælles opgave i at få talt uddannelsen og folkeskolen op. Læreruddannelsen er en attraktiv uddannelsesvej, som mange unge skal se muligheder i og have lyst til at vælge. 

Men først vil jeg ønske jer nye studerende tillykke med optaget på læreruddannelsen. Nyd de næste fire år!

Senest opdateret 11. september 2014