Gå til indhold

Søg ind og realisér dine drømme

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i flere medier i uge 27.

Ansøgningsfristen for de videregående uddannelser nærmer sig med hastige skridt. I Danmark har vi nogle af verdens bedste uddannelsesmuligheder med fri og lige adgang til uddannelse for alle. Hvis bare du har lysten og evnen, er der få begrænsninger for, hvad du kan blive. Alle har mulighed for at realisere sin drøm.

Siden regeringen trådte til for knap tre år siden, har vi tilført historisk mange ressourcer til uddannelserne, så der er plads og råd til de mange nye studerende. Samtidig sikrer vores SU-system, at bankkontoen ikke skal være en barriere for, at unge kan tage en uddannelse. Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, vil 79 procent tage en videregående uddannelse. På Læsø eller Lolland vil det kun være godt halvdelen. Det giver ikke mening i Danmark i 2014.

I det samfund, jeg kæmper for, er uddannelse ikke noget, der er forbeholdt unge fra hjem med klaver. Det er for alle. Jeg siger ikke, at alle skal gå på universitetet. Men alle skal have mulighed for at udvikle, bruge og udfolde deres talent.

En uddannelse giver så mange muligheder, både under og efter uddannelsen. Jeg tænker særligt på den unikke mulighed, man har for at rejse ud i verden på udveksling eller praktikophold og opleve andre kulturer og arbejdsmetoder. Vi har brug for verden.  Åbenhed over for verden gør os alle rigere. Jeg siger derfor nej til et lukket liv i andedammen og ja til nysgerrighed, inspiration og viden. Vi skal have danskere ud i verden for at studere, lære og arbejde. Tag ud og sug viden til jer. Og tag det bedste med hjem.

Jeg opfordrer alle til at overveje at søge ind på en videregående uddannelse. Søg gerne bredt, så du har større chance for at komme ind på en uddannelse og også få det job, du gerne vil have, bagefter.

Ansøgningsfristen er den 5. juli. Uanset, hvem du er, hvor du kommer fra, hvad dine forældre laver, og hvor mange penge de har, skal du søge ind på lige netop den uddannelse, der kan være med til at opfylde dine drømme, og hvor du kan bruge dit talent.

Det er min overbevisning, at vi vil få et bedre uddannelsessystem, hvis uddannelserne er mangfoldige og har engagerede studerende fra alle grupper og dele af landet. Så vi kan uddanne dygtige serviceøkonomer, sygeplejersker, ingeniører og gymnasielærere. Og sammen løse de udfordringer, vi står overfor.

Held og lykke med ansøgningerne.

Senest opdateret 01. juli 2014