Gå til indhold

Sund fornuft at regulere optag på de videregående uddannelser

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i Aarhus Stiftstidende den 24. oktober 2014. Lignende indlæg blev bragt i Fyens Stiftstidende.

Der har gennem den seneste tid været en debat i medierne om regeringens ambition om at justere på antallet af studiepladser på de uddannelser, hvor der i længere perioder har været markante problemer med høj arbejdsløshed blandt de nyuddannede.

Det bør ikke være et selvstændigt mål at opretholde mange uddannelsespladser, der ikke fører til job. Det er usundt alle steder i landet. I stedet bør man regionalt søge at øge antallet af studiepladser på uddannelser med bedre jobudsigter. Det vil også komme uddannelsesbyer som Aarhus til gode. For jo bedre og mere relevante uddannelser, byerne tilbyder, jo mere fremdrift, fornyelse og beskæftigelse vil det kunne skabe.

Jeg lytter til alle input, men står fast på, at vi skal bremse de sidste års voldsomme vækst på uddannelser, der fører alt for mange ud i en tilværelse, hvor deres viden og kompetencer ikke er efterspurgt. Det kan vi ikke være bekendt at byde de unge. 

Samtidig vil jeg vil gerne afvise den udbredte misforståelse, at regeringen er ude på at skære i antallet af uddannelsespladser samlet set. Der er ikke tale om en spareplan. Tværtimod. Denne regering investerer mere i uddannelse end nogen tidligere regering. Det gør vi fordi, uddannelse er helt essentielt i forhold til at sikre fremtidens vækst og velfærd.

Målet er at flytte en mindre del af de samlede studiepladser på de videregående uddannelser fra uddannelser med ringe jobmuligheder for de nyuddannede til uddannelser med bedre jobudsigter.

Det er naturligvis sund fornuft at skele til arbejdsmarkedet, når man fastsætter antallet af studiepladser. Og ikke lade uddannelser skyde op og vokse, hvis de år efter år sender vores unge ud i arbejdsløshed.

Det er det, vi har set de senere år – og det er det, jeg ikke vil vende det blinde øje til. Derfor justerer vi nu fra centralt hold antallet af studiepladser der, hvor der i længere perioder har været markante problemer med høj arbejdsløshed.

Senest opdateret 24. oktober 2014