Gå til indhold

Transfervindue til talentfulde internationale studerende

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i Jyllands-Posten den 22. april 2014.

Forestil dig, at nanoteknologiens Messi allerede som ung bliver rekrutteret til et dansk universitet. Og forestil dig, at han efter endt uddannelse bliver i Danmark og får kontrakt med en dansk virksomhed. Det vil ikke alene være en kæmpe gevinst for virksomheden. Det vil også være en kæmpe gevinst for Danmark. Det er præcis det, der er målet med regeringens nye stipendieprogram.

Lad os bare kalde det et transfervindue til talentfulde internationale studerende. For med det nye stipendieprogram giver vi cirka 65 internationale studerende fra lande uden for Europa mulighed for at få betalt deres uddannelse i Danmark. Og de modtager samtidigt en månedlig økonomisk støtte, der svarer til det samlede beløb for SU og SU-lån. Vi har brug for at være aktive og attraktive i konkurrencen om de mest talentfulde. Vi skal være med i kampen, og vi skal på udkig efter dem, der i dag bliver tilbudt attraktive stipendier ved nogle af verdens topuniversiteter.

Talenterne skal rekrutteres til uddannelser inden for områder, hvor Danmark allerede blander sig i toppen, men hvor vi forventer at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

Det er ikke kun fra politisk side, at der er et ønske om internationale talenter. Og det er ikke kun fra universiteterne. Meldingen fra virksomhederne herhjemme er klar: den danske talentmasse kan ikke stå alene, der er brug for også at kunne hente højt specialiserede medarbejdere ind fra udlandet.

Jeg er derfor rigtigt glad for den positive modtagelse fra Dansk Industri af det nye stipendieprogram. Og jeg inviterer til, og jeg håber på, at programmet suppleres med ekstra finansiering fra fonde og virksomheder, så vi kan øge antallet af stipendier.

Danmark og danske virksomheder har brug for talenter. Også internationale talenter. De løfter niveauet på de danske uddannelser, og de bidrager til at skabe vækst i de danske virksomheder. For hver højtkvalificeret medarbejder, der får job i Danmark, bliver der skabt flere danske job. Et transfervindue til talentfulde internationale studerende er med andre ord et hovedstød, der giver mål.

Senest opdateret 23. juni 2014