Gå til indhold

Velkommen nye studerende

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i forskellige regionale aviser i uge 35.

Kære alle nye studerende.

I disse dage begynder en ny og vigtig fase af jeres liv. I begynder på en uddannelse, som gør jer i stand til at forme jeres liv i den retning, I ønsker. Jeg lover jer, at I går nogle spændende og lærerige år i møde, hvor I vil udvikle jer både fagligt og personligt.

I år er mange blevet optaget på uddannelser, som retter sig mod det private erhvervsliv. Det hænger fint sammen med, at mange af jer vil skulle finde job i den private sektor, når I kommer ud på den anden side. Det er en af konklusionerne fra det kvalitetsudvalg, som regeringen nedsatte sidste år, og som blandt andet skal give anbefalinger til, hvordan man forbedrer uddannelsernes relevans for jer og for virksomhederne. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi får et uddannelsessystem, der passer til de nye og forandrede tider. Vi skylder både jer studerende og hele samfundet, at I uddannes til relevante job.

Derfor har jeg har to klare mål. Danmarks uddannelser skal være nogle af de bedste i hele verden, og I skal kunne bruge jeres uddannelser på arbejdsmarkedet den dag, I står med eksamensbeviset i hånden. I dette efterår vil jeg se på, hvordan vi forbedrer uddannelsernes kvalitet og tilpasser uddannelserne det arbejdsmarked, der venter.

Men I kan også selv præge jeres uddannelse. I kan forbedre jeres muligheder for at få et arbejde, når I er nyuddannede og brænder for at komme i gang. Jeg vil opfordre jer til at benytte alle de spændende muligheder, I har for udlandsophold, praktikophold og samarbejde med virksomheder undervejs i jeres uddannelse. 

Studerer du et fremmedsprog, er et udlandsophold måske en spændende mulighed for dig. Læser du marketing, kan det være et projektsamarbejde med en virksomhed, som giver dig praktisk erfaring med erhvervslivet.

Vi må arbejde sammen for at sikre, at ingen bliver uddannet til arbejdsløshed. Vi har en fælles opgave med at forbedre uddannelsernes kvalitet og relevans for erhvervslivet. Nu skal vi finde ud af, hvordan vi løser den bedst. Men først vil jeg ønske alle nye studerende tillykke med optaget. Nyd de næste år på jeres uddannelser!

Senest opdateret 01. september 2014